artikel

Recept Vis & Seizoen: Spaghetti alle vongole

Restaurant 202

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. In dit recept voor de horeca een hoofdrol voor vongole. 

Recept Vis & Seizoen: Spaghetti alle vongole

Vongole is een bekende schelpachtige die ook wel tapijtschelp wordt genoemd.  Vongole is de Italiaanse benaming en is wereldwijd verspreid. Vongole kan een doorsnede van 5 centimeter behalen en is vooral zeer populair in de Zuid-Europese keuken. Recept vongole….

Seizoen en duurzaamheid

De vongole is in het seizoen van september tot en met juni. De beste kwaliteit is in de koudere periode van het jaar. Het is geen bedreigde soort, het heeft een groene status en is in het bezit van een ASC label.

Recept Spaghetti alle vongole

Ingrediënten

3750 gram Vongole
5 teentjes Knoflook, gehakt
500 ml Witte wijn
4 gram Vers gemalen peper
45 ml Olijfolie
2 stuks Rode peper
25 gram Bladpeterselie, fijn gehakt
Zeezout en vers gemalen zwarte peper
750 gram Gedroogde pasta (spaghetti

 

Werkwijze

Zet de kokkels in een bak met koud water en haal de kokkels die drijven uit de bak.
Haal de overige kokkels uit het water en maak droog.
Laat olie heet worden in een pan en voeg de kokkels toe (1 laag op de bodem bedekken).
Blus af met de witte wijn.Recept Vis&Seizoen
Voeg gehakte knoflook toe en stoof gaar (het kokkelvlees blijft dan bol staan).
Kook de spaghetti beetgaar in ruim kokend water met zout, en giet af.
Schep de pasta door de kokkels, breng op smaak met zout en peper en maak af met de bladpeterselie. Besprenkel met extra olijfolie.

Toepassingen

Combineer de pasta met spaghetti, pappardelle of tagliatelle.
Variatietip: gebruik in plaats van kokkels een scheermessen, mosselen of wulken.
Voeg verse groenten toe aan de pasta, zoals een basis van wortel, ui, prei en knolselderij. Laat de groenten kort meebakken zodra je de knoflook toevoegt.

Vis & Seizoen

Stichting Vis & Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.

>> Meer recepturen van Vis & Seizoen op Misset Horeca

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels