Hoe is het gesteld met jouw wijnkennis?

Hoe is het gesteld met jouw wijnkennis?

Welke wijnen heb je allemaal? Hoe smaakt die Cabernet sauvignon? Zou je het omschrijven als strak of stroef? In de horeca, slijterij en wijnhandel is wijnkennis natuurlijk onontbeerlijk. Hoe fijn zou het zijn wanneer medewerkers iets meer kunnen dan alleen het rijtje aanwezige wijnen opnoemen.

Sponsored content door Wijn.nl

Hoe meer je van wijn weet, hoe lekkerder en fascinerender het wordt en hoe enthousiaster je je gasten erover kunt vertellen. Eerlijk is eerlijk, het is lastig. Er zijn zoveel wijnen, uit zoveel landen, van ontelbare druivenrassen! Waar moet je beginnen om wijnkennis op te doen? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: bij de wijn zelf. Bij het glas wijn dat voor je staat. Probeer die wijn te begrijpen. De essentie ervan te pakken te krijgen. Vraag jezelf af waarom hij smaakt zoals hij smaakt? Ligt dat aan de druif waarvan hij is gemaakt? Wat weet je van die druif? Waar komt die vandaan? Is het daar warm of koud? Heeft dat invloed op de smaak? Als je je eenmaal echt in wijn verdiept, ook in zijn achtergrond, liggen de antwoorden (bijna) voor de hand.

Wijn vergelijken

De beste manier om bewuster te gaan proeven, is twee wijnen met elkaar te vergelijken. Wijnen die overeenkomsten en verschillen hebben, bijvoorbeeld een wijn van hetzelfde druivenras maar uit verschillende klimaten. Door te vergelijken en gebruik te maken van de verschillen, kun je de kenmerken makkelijker onthouden.

Smaakgehalte

Heeft de wijn veel of weinig smaak? Is hij zwaar of licht? Die termen slaan op het smaakgehalte. Sommigen spreken liever over intensiteit, gewicht of kracht van de wijn. Hoe dan ook: het smaakgehalte wordt bepaald door het druivenras, de herkomst en de manier waarop de wijn is gemaakt. Het smaakgehalte heeft niets met kwaliteit te maken. Wijnen met een laag smaakgehalte kunnen heel subtiel en verfijnd zijn.

Mondgevoel of structuur

Voelt de wijn zacht aan? Laat hij een strak of een rond gevoel achter? Een zoete wijn zorgt voor een zacht gevoel in je mond, net zoals mayonaise, paté en honing dat doen; alsof er een vettig filmpje in je mondholte achterblijft. Een droge witte wijn met veel zuur of een jonge rode wijn met veel tannine doen dat juist niet. Die zijn strak, net als sla zonder dressing of gepocheerde kip zonder saus. Een hoog alcoholgehalte kan een branderig gevoel veroorzaken Het stroeve gevoel van sommige wijnen komt van de tannine die van nature in druiven zit. In een jonge wijn kan de tannine hard overkomen, maar zodra de wijn ouder is, lijkt hij zachter.

Wil je meer over wijn weten? Lees hier meer...

Tip: Let bij het kiezen van uw wijn-, gedistilleerd- of
bieropleiding op het SDEN-logo!