artikel

Recept Vis & Seizoen: Sashimi gedipt in kreeftenbouillion

Restaurant

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. Dit recept met Oosterschelde kreeft is eenvoudig in bereiding, eigenlijk doet de gast het aan tafel zelf.

Recept Vis & Seizoen: Sashimi gedipt in kreeftenbouillion

Dit recept van Vis & Seizoen met Oosterscheldekreeft is een smakelijke maar eenvoudige bereiding die de gast zelf uitvoert aan tafel. Het is gebaseerd op de Chinese hot-pot. Ook in Japan vindt men varianten zoals suki-yaki en shabu-shabu.

Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft is in het seizoen van de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Na deze periode is het seizoen gesloten en mag de kreeft niet meer worden bevist. De Oosterscheldekreeft is duurzaam omdat deze seizoensgebonden is en op een duurzame wijze wordt gevangen.

De vangst wordt gedaan met korven, ook wel pots genoemd. De vissers gaan te water en voorzien de korven met aas en laten deze zakken naar de bodem. De volgende dag gaat de visser deze weer ophalen.

Ingrediënten recept Oosterscheldekreeft

10 Stuks Oosterscheldekreeft
1 Liter Kreeftenbouillion

recept vis en seizoenWerkwijze

  • Steek een koksmes in de kop van de kreeft om de kreeft snel te doden.
  • Kook de kreeft ± 30 seconden in water met zout en haal het vlees uit de staart en scharen.
  • Snijd de nog rauwe kreeft in tranches.
  • Portioneer op het gewenste servies en serveer met de hete kreeftenbouillon.
  • De gast doopt de tranches kort in de kreeftenbouillon.

Toepassingen

  • Als onderdeel van een klassieke hot-pot.
  • Als amuse of als onderdeel van een compositie met meerdere bereidingen van kreeft.

Vis&SeizoenRecept Vis&Seizoen

Stichting Vis & Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.

 

Meer recepten van Vis & Seizoen op MissetHoreca.nl

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels