artikel

Amstel Boathouse groter en mooier dan ooit

Restaurant 3347

In een park, uitzicht over het water en bootjes voor de deur. Het zijn kenmerken die het Amstel Boathouse deelt met The Loeb Boathouse in Central Parc in New York. Pim Pronk en Jeanine Geurts waren er, vonden het een mooie naam en gebruikten ’m om het oude Miranda Paviljoen weer op de kaart te zetten. Na een enorme opknapbeurt, die de deuren twee maanden dicht hield en tonnen kostte, is het Amstel Boathouse in Amsterdam weer open. Groter en mooier dan ooit.

Amstel Boathouse groter en mooier dan ooit

Pim Pronk gaf samen met compagnon Jeanine Geurts het versleten paviljoen, dat al zeker 130 jaar bestaat, een grondige opknapbeurt. En dat was nodig ook. Het aloude Miranda Paviljoen had in de hoofdstad weliswaar de nodige naamsbekendheid, maar de sleet zat er ook wel een beetje op. Pronk schat dat het onder de oude eigenaren 6 à 7 jaar verliesgevend draaide en dat er mede hierdoor sprake was van het nodige achterstallige onderhoud. De verbouwing kostte 7 à 8 ton.

Zalen waren voorwaarde

Amstel Boathouse

Pim Pronk

Zowel Pronk als Geurts hebben een achtergrond in de wereld van de grote events. De verschillende zalen van het Amstel Boathouse waren dan ook een absolute voorwaarde voor de overname. ‘Alleen maar restaurant zijn is saai.’ Er zijn acht zalen die variëren in grootte van 25 m2 tot 150 m2. Door middel van schuifwanden zijn ze met elkaar te verbinden of juist op te delen. ‘Ik denk dat we in totaal 800 tot 1000 mensen kwijt kunnen’, zegt Pronk. De ondernemers waren al een tijdje op zoek naar zo’n type horecabedrijf en stuitten halverwege vorig jaar op het oude Miranda Paviljoen. In september 2016 nemen Pronk en Geurts de zaak over.

Amstel weer zichtbaar

Amstel Boathouse

De roeiboot boven de bar onderstreept het nautische thema.

In januari 2017 begint de verbouwing. In het voorste deel wordt de bar verplaatst van de zijkant naar het midden, wat meteen fors meer natuurlijke lichtinval geeft. Ook wordt er een veranda aangebouwd. Die was er in het verleden ook al eens, maar de nieuwe is groter. Verder worden de vloeren vernieuwd, de inrichting aangepakt, kortom, het is een grondige verbouwing. In de zaak zelf wordt het Boathouse-thema zoveel mogelijk doorgetrokken.  In de oude situatie was de Amstel amper zichtbaar vanuit de zaak. Daaraan is een einde gemaakt. Het terras werd opgehoogd en de hoge struiken rondom flink gesnoeid. Zowel van binnen als buiten is er nu volop zicht op het water. Op mooie dagen is het terras vaak goed gevuld. Pronk: ‘Ja, dat maakt je wel trots.’

Naamsbekendheid

Amstel Boathouse

De bar is naar het midden verplaatst.

Inmiddels is het Boathouse een kleine vijf maanden open. Nadat de deur officieel weer van het slot ging, is bewust gekozen voor een soft-opening. ‘We zijn nog niet klaar voor de massa.’ De volgende stap is om de bekendheid bij de hotels in de omgeving te vergroten en de markt voor events actiever aan te boren. ‘Nu al komen er dagelijks meerdere aanvragen binnen en dat kost de nodige energie. Zeker ook omdat iedere aanvrager binnen een dag de offerte verwacht, terwijl wij zoveel mogelijk maatwerk willen leveren. En dat is ook juist het leuke om te doen.’

Geen verschillen

Veel aandacht is er bij het Amstel Boathouse besteed aan de invulling van de vacatures. In de bediening werken vooral mensen met ervaring. ‘Ik zoek nog steeds de juiste mix. Als mensen geen ervaring hebben, vind ik dat niet erg, als ze maar willen en het werk dat ze doen als een vak beschouwen. Aan de sollicitaties merk ik wel dat er over ons gesproken wordt. In de keuken werkt een brigade die van wanten weet. Dat laatste is nodig ook. De chefs hier moeten net zo makkelijk een diner voor vier kunnen bereiden als 500, 600 gerechten gelijktijdig op tafel krijgen tijdens een event. En kwalitatief mag er geen verschil zijn tussen het eten voor dat ene tafeltje als op het buffet. De verhouding mag niet scheef zijn. Wat we willen is juist het verfijnde karakter van de kaart doortrekken naar een grote schaal.’

Hele hele interview is te lezen in Misset Horeca 15

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels