blog

De comice

Restaurant

Een jaar geleden kon Ronald Bellaart nog niet vermoeden dat hij naar Lyon zou gaan. Hij is op 27 januari de rechterhand van de Nederlandse kandidaat Wim Klerks. Als comice staat hij zijn chef bij. Hij heeft een belangrijke taak: het bereiden van de garnituren. Dat zijn er maar liefst zes.

De comice

Hij heeft een belangrijke taak: het bereiden van de garnituren. Dat zijn er maar liefst zes. Drie voor bij het visgerecht en drie bij het vlees. In dik vier uur moet Ronald ze bereiden. Het is van belang dat ze gelijkmatig zijn en goed van kwaliteit. Een hele klus.

Ronald heeft er vertrouwen in. ‘Ik ga mee om te winnen. We zijn in Stavanger zevende van Europa geworden en nu gaan we internationaal.’

De comice heeft flink veel tijd geïnvesteerd. Elke vrije zondag stond hij om 8 uur ’s ochtends te oefenen. Het stappen schoot er even bij in. Maar hij heeft het er graag voor over.

Inmiddels werkt de Nederlandse kok bij een sterbedrijf, Chapeau in Bloemendaal. Na de wedstrijd in Lyon gaat hij zich meer op zijn eigen carrière richten: ervaring opdoen en de opleiding afmaken. Het wedstrijdkoken gaat voorlopig even de ijskast in. ‘Als ik een jaar of 30 ben, ga ik misschien weer een wedstrijdje koken.’ We zullen zien of Ronald er na de finale in Lyon er nog zo over denkt.

Reageer op dit artikel