blog

Koele kikker

Restaurant

De reis naar het Noorse Stavanger, naar de Bocuse D’Or Europe zit een week na thuiskomst nog in mijn hoofd. Wat een belevenis. Stelt u zich een schaatshal zoals het Thialf voor. Net als bij een schaatswedstrijd moedigen de toeschouwers de deelnemers luidkeels aan en zwaaien met vlaggen.

Koele kikker

Ondertussen zijn de koks in tien kleine wedstrijdkeukens aan het werk. In vijf uur tijd moeten er twaalf zalm- en twaalf lamsgerechten klaar staan.

Voor de Nederlandse kandidaat Wim Klerks is de wedstrijd in Noorwegen weer een nieuwe ervaring: een ‘heksenketel’. Toch blijft de Nederlander opvallend rustig. Hij is een echte ‘koele kikker’. En die eigenschap komt hem van pas.

Ik heb bewondering voor deze chef die niet gauw van wijs raakt. Het verdient respect hoe hij meedoet aan deze wedstrijd. Terwijl sommige deelnemers vrij krijgen om een jaar lang te oefenen, werkt Wim gewoon door. Samen met zijn comice, Ronald Bellaart, draait hij 60 couverts op een avond in Les Jumeaux in Bennebroek. Het trainen gebeurt in de vrije uren.

En als je je zo weet te plaatsen voor de mondiale finale van de Bocuse D’Or in Lyon, dan is dat een wereldprestatie.

Reageer op dit artikel