blog

Natuur als leidraad voor de seizoenen

Restaurant

Wie heeft ooit bedacht dat de tweede donderdag van april het aspergeseizoen van start gaat met het presenteren van de asperge-ambassadeur? 
En dat eind mei het haringseizoen begint met het veilen van het eerste vaatje? Producenten, marketeers en overheden (die quota vaststellen) zijn meestal verantwoordelijk voor dit soort geprikte seizoensdata.

Natuur als leidraad voor de seizoenen

Oké. Het levert publiciteit op. De consument wordt ‘lekker’ gemaakt voor bijvoorbeeld haring, maar het is misleidend. De natuur is grillig. Als het voorjaar te koud is, groeit de asperge minder snel en kan de aanvoer weken later op gang komen. 
Uw gast vraagt naar aanleiding van de tamtam in de media 
om asperge maar die blijkt onbetaalbaar. Wat doe je dan?

Kies je voor kasexemplaren of voor buitenlandse en houd je 
je clientèle voor de gek? Of houd je vast aan je principes en serveer je pas asperge als deze echt uit de Nederlandse bodem komt? Ik hoop dat u dat laatste doet.

Denk daarbij ook aan uw portemonnee. Koop in als de prijs lager is, dus bij een grote aanvoer. Is die niet top, wacht dan. Er zijn genoeg verse seizoensalternatieven.

Laten we afstappen van vaste data voor de seizoensstart van een vers product. Bekijk van jaar tot jaar wanneer de natuur er rijp voor is en de aanvoer van bijvoorbeeld haring goed is. Dan kies je echt voor de seizoenen.

Ga ook flexibel om met einddata zoals 24 juni (Sint Jan, traditioneel het einde van de asperge). Als er nog voldoende aanvoer is, ga gerust een weekje door. De bodem krijgt nog lang genoeg rust. En waarom moet de aanvoer van Oosterscheldekreeft exact op 15 juli stoppen? Wellicht moeten we na een rustpauze weer vissen op dit mooie Nederlandse product, bijvoorbeeld als de natuur een overaanbod heeft.

Laat de natuur leidend zijn voor de begrenzing van de seizoenen en niet de kalender van de producent, overheidsinstantie of promotieclub.

 

Discussieer mee over dit onderwerp op de Misset Horeca Linked In-pagina.

Reageer op dit artikel