blog

Verrassingsmenu’s

Restaurant

Vraagt u aan uw gast of hij of zij de wijnkaart wil zien als er een verrassingsmenu is besteld of wordt geserveerd? Nee, toch. Hoe weet een gast nu welke wijn hij moet kiezen als hij niet weet wat hij krijgt? De praktijk blijkt echter minder eenvoudig.

Verrassingsmenu’s

Waarom dit onderwerp? Omdat het ter sprake kwam tijdens het exclusieve interview dat ik deze maand had met hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin. Op een terras ergens in Nederland bespraken wij de vele veranderingen in ons culinaire landschap en daarbij kwamen ook de 
verrassingsmenu’s ter sprake.

De hoofdinspecteur vertelde dat het hem nogal eens overkomt dat hij een verrassingsmenu geserveerd krijgt, maar dan ook de vraag krijgt of hij de wijnkaart wil inzien. 
Als hij dan antwoordt dat hij dat alleen wil als hij wat meer te weten krijgt over de producten in het menu, dan is de reactie nog vaak: ‘Nee, dat is het geheim van de chef.’

Ik deel zijn ervaring. Ik bezoek graag een restaurant – overigens louter en alleen om mijn kennis op peil te houden ;-) – en houd er ook wel van om een verrassingsmenu te bestellen. Het zorgt voor gezelligheid en het is een mooie manier om zo veel mogelijk van de kaart van de chef te proeven. Ook ik krijg dan nog regelmatig de vraag of ik belangstelling heb voor de wijnkaart.

Vanuit commercieel oogpunt begrijp ik die vraag heel goed, 
maar vanuit culinair perspectief niet. Bij een verrassingsmenu 
past een wijnarrangement, toch 
ook een prima commercieel instrument. 
Of ziet u het anders?

Discussieer mee over dit onderwerp in de LinkedIn-groep van Misset Horeca.

Reageer op dit artikel