blog

Bob de Bouwer-keuken

Restaurant

In de Verenigde Staten neemt het aantal zogenaamde build your own-restaurants explosief toe, las ik in een Amerikaans magazine. Ketens als Chipotle en Mean Greens blijken drie keer zo hard te groeien als de gewone horeca. Volgens de schrijver vallen consumenten voor de versheid en beleving van BYO.

Bob de Bouwer-keuken

In Nederland is de Bob-de-Bouwer-keuken inmiddels ook doorgedrongen, merkte ik toen ik de nieuwste Allerhande opensloeg. ‘Bouw je eigen salade’, kopte het artikel. Het recept leek op zo’n stap-voor-stap handleiding van de Ikea. De zelfbouwsalade kon ik samenstellen uit verschillende onderdelen. Kon niet fout gaatn. Het bouwwerk moest ik van Alerhande serveren in zo’n leuk eenpersoons weckpotje, zodat mijn kinderen als junior-archeologen de verschillende bouwlagen konden bestuderen.

Ik wilde alles weten over deze trend waar iedereen over sprak, en reisde af naar Bonn. In Duitsland zijn ze namelijk een stuk verder dan hier. De voorloper van de Duitse Mach’s Dir selbst-Küche heet Vapiano. Ik ging naar de nieuwste in de wijk Rheinaue. Eerst bestelde ik een salade. ‘Balsamico-dressing of rucola-mosterd?’, schreeuwde een meisje zo hard dat ik er van schrok. ‘Euh, doe maar balsamico’, stamelde ik. Met een grote juslepel kwakte ze de dressing achteloos over mijn sla.

Na de saladebar schuifelde ik naar de pastabar. Ik bestelde ravioli met rucola-ricottavulling. Voor mij stond een knaap die er uitzag als een Poolse bouwvakker. Mogelijk dacht hij dat hij een dak moest teren, want de knoflook blakerde hij vakkundig tot zwarte stukjes kool, waarna hij de verkoolde resten bluste met een grote plens water. Daar ging mijn pasta. Treurig onderging ik dit stukje build-your-own-beleving. ‘Bouw je eigen pasta, maar blijf met je tengels van de mijne’, mopperde ik zachtjes.

Ik verlangde naar mijn Italiaanse restaurantje-op-de-hoek. Als je daar in de keuken durfde te komen, eindigde je in beton. De ravioli smaakte trouwens naar oorsmeer. Verse, zelfgebouwde oorsmeer, dat dan weer wel.

Reageer op dit artikel