blog

Van fine dining naar fun dining

Restaurant

Niet gloednieuw, maar nog wel in de minderheid, is de beweging van fine dining naar fun dining. Het formele gastronomische restaurant zal vast haar bestaansrecht houden, maar de meeste gastronomische restaurants zullen de draai naar leuker en lichtvoetiger gaan maken. Het is eigenlijk meer een kwestie van móeten gaan maken.

Van fine dining naar fun dining

Ron Gastrobar, &samhoud places, FG Restaurant en andere gaan er op hun eigen wijze al voor. Toegankelijker, betaalbaarder, gemakkelijker zijn sleutelwoorden, maar vaak ook creatiever en dan met name in alles wat om het pure eten heen gebeurt; ontwerp, muziek, bediening, tafel, architectuur, grafische vormgeving.

Dan het gastro-geweld aan de overzijde van de Noordzee. Duck & Waffle bijvoorbeeld is een aanrader van jewelste. Op de 40e verdieping van het Heron-gebouw in the City (bij Liverpool Street station) kun je 24 uur(!) terecht. En dan nog is het lastig een tafel te krijgen.

Doorgaans zijn de restaurants op zulke unieke locaties duur en niet zelden te duur voor wat je krijgt. De prijs van gerechten in D&W zijn normaal en dat maakt het restaurant – met een waanzinnig uitzicht over London – zeer aantrekkelijk. Maar de redenen dat er astronomische omzet wordt geboekt zijn de gerechten van chef Daniel Doherty en de creatieve aanpak van het menu. De menustructuur zet de toon met small plates en ‘for the table’ sharing plates. Deze worden allemaal geserveerd zodra ze klaar zijn en komen dus niet per se gezamenlijk op tafel. Hierdoor ontstaat een meer informele sfeer
en leuke interactie voor de bediening.

De gerechten zelf, die Daniel labelt als Europees/Brits, zijn creatieve combinaties met veel smaak die niet al te gecompliceerd zijn. Best bijzonder is dat het restaurant de naam heeft van hun signatuurgerecht en dat is dan ook een must om te bestellen. Of de pigs ears die in een verzegelde bruine zak op tafel worden gezet.

Mocht u in de gelegenheid zijn binnenkort naar London af te reizen, hoop ik dat dit artikel aanleiding zal zijn om bij D&W te boeken. Lukt dat niet, dan zijn het Chiltern Firehouse en Coya ook redelijk recent en zeer warme
aanraders.

Reageer op dit artikel