blog

Bubbels

Restaurant

Al klaar voor de feestdagen? Wat drinken we de laatste dag van het jaar om 0.00 uur?

Bubbels

Vanaf begin 2016 ga ik met regelmaat schrijven over mijn ervaringen als sommelier. Hoe kunt u uw gasten verrassen met wijn en welke nieuwe ontwikkelingen zijn er op wijngebied? Maar in deze tijd van topdrukte moeten we niet vergeten ook eens aan onszelf te denken. Dus in mijn eerste stukje een paar tips hoe we zélf 2016 goed
kunnen inluiden…

Na het geweldige kerstmaal, komt dan Oudejaarsdag. Vaak een wat minder culinair event, maar natuurlijk niet minder speciaal. Dit is de dag dat we, naast het eten van
hordes oliebollen, ook à volonté champagne mogen drinken. Welke bubbels volstaan dan op slag van 12?

Zelf ben ik een echte champagneliefhebber en prefereer mijn champagne Extra of Ultra Brut. Dit zijn de allerdroogste champagnes. Zeker op Oudejaarsdag, na alle zoetigheden, is een droge champagne het geheim om weer helemaal fris verder te gaan. Waag je eens aan een aantal van mijn favorieten, in plaats van de grote, bekende merken. Bijvoorbeeld: Egly-Ouriet, Collet, Larmandier-Bernier of Billecart-
Salmon Rosé.

Een keer wat anders? Niet alle champagnes zijn geweldig en niet alle andere mousserende wijnen zijn slecht. Integendeel, er zijn geweldige mousserende
wijnen te vinden. Raumland is een Duits domein dat zich enkel focust op sekt, niet zoet, maar met een perfecte zuurtegraad. Ik ben ook een grote fan van Tissot (Jura) die wel 52 maanden sur lattes (het ‘rusten’ om de perfecte bubbels te krijgen) ligt. De beste bubbel uit het zuidelijkhalfrond? Dat is voor mij Jansz uit Tasmanië. Zonder de hoge prijzen van de champagnes vertellen ze allemaal een heel eigen verhaal, een betaalbaar en interessant alternatief.

Wie niet kan kiezen, volge mijn advies en voorbeeld: ontkurk gewoon op Oudejaarsavond ieder uur een andere fles mooie bubbels. Want het is overal in de wereld ergens wel 0.00 uur.

Reageer op dit artikel