blog

Pink, it’s my new obsession

Restaurant 972

De tulpen bloeien, het is eindelijk mooi weer (rokjesdag!). Hoog tijd voor een glas rosé. Maar waarom die obsessie met rosé zodra we de zomer ruiken? Is het een pavlovreactie of is het gewoon lekker? En, om bij het begin te beginnen: hoe maak je rosé?

Pink, it’s my new obsession

Blozende wijn

Er zijn drie manieren om wijn te laten ‘blozen’:
Maceratie ook wel schil-inweking genoemd. Dit is de methode die in Zuid-Frankrijk word toegepast. Alle kwaliteitsrosé’s, ook de grote namen uit de Provence, worden zo gemaakt. Men laat rode druiven inweken in hun eigen sap. Door de kleur van de schil verkleurt het sap mee en heb je een lichte rode wijn, dus een rosé.
Saignée Het laten ‘bloeden’ van een wijn.Vaak bij krachtige rode wijn, zoals de Australische Shiraz, haalt men de eerste 10 procent van het sap uit de tank. Deze heeft dan nog een lichte kleur en wordt gebotteld als rosé. De overgebleven wijn is nog krachtiger en steviger, een echt blockbuster zoals ze graag zien in Australië.
Samenvoegen In Frankrijk mag dit enkel in de Champagne en eigenlijk is dit de meest logische manier om rosé te maken. Bij het witte sap voegt men rood sap. Maar alles gaat om precisie: exact de juiste dosering is nodig voor de verfijnde smaak van rosé.

State of mind

Rosé is eigenlijk een state of mind. We willen in de zomer de kleur en de fraîcheur. Een goede rosé heeft alles: zuurtje, bittertje, minder alcohol en een mooie kleur. Soms is rosé zelfs dé oplossing voor een wijn-spijscombinatie. Stel je hebt nét dat vrolijke
zomerse gerecht met net iets teveel vetten of bitters voor een witte wijn. Rosé is dan vaak de oplossing.Mijn favoriete rosé’ s zijn: Dupont-Fahn (Bourgogne), Tempier (Bandol), Pibarnon (Bandol), Mascaronne (Provence), Rock n Rolle (Pay’s d’Oc), Billecart Salmon (Champagne), Barbier (Champagne).
Pas op met de wat zoetere rosé’s met bubblegum-aroma’s. Deze drinken vaak als limonade en kunnen je de volgende dag goed te grazen nemen…

Rosé is net als rode en witte wijn een echte wijncategorie. Er zijn heel diverse stijlen te vinden en laten we nou eerlijk zijn: het leven gaat om genieten, dus moeten we goede wijn drinken. Of het nou een pavlovreactie is of niet: rosé is gewoon lekker

Reageer op dit artikel