blog

De magische theefluisteraar

Restaurant 452

De lelijke Camellia sinensis kan zich geen betere ambassadeur wensen dan Yu Hui Tseng. Of eigenlijk is ambassadeur niet het goede woord. Yu Hui Tseng is een medium, een theefluisteraar. Via haar praat de theeplant met ons, gewone stervelingen.

De magische theefluisteraar

De uitnodiging voor de foodpairing bij de Librije kon niet op een beter moment komen. Na een week Brexit was ik toe aan iets fijnzinnigs. En theemeester Tseng is in het bezit van een zeer fijnzinnig neusje. Eens vroeg voedingsmiddelengigant Nestlé haar om een paar honderd verschillende bronwaters blind te proeven, een klus die Tseng droogjes omschreef als ‘hard werken’.

Vorige week donderdag was het fenomeen even op bezoek in ons land. Bij de Librije gaf Tseng een foodpairing van thee met kaas, geen combinatie waarbij je meteen begint te kwijlen. Maître Tseng had zich minutieus op de proeverij voorbereid. De kazen waren naar Parijs verscheept. Ze had ze in het gedempte licht van haar theesalon aan de rue Saint Médard bestudeerd en daarna met gesloten ogen op haar tong laten smelten. Uit haar formidabele geheugen van duizenden soorten thee, had ze de passende tevoorschijn gehaald. Daarna was het een kwestie van finetunen. Ze moest de juiste hoeveelheid thee en de jaargang bepalen, het goede bronwater vinden, de temperatuur van het water tot de tiende graad bepalen. En ze moest alvast rekening houden met de andere klimatologische omstandigheden bij de Librije. Zoals gezegd: Tseng is een fijnzinnig type.

De Librije-proeverij werd wat je noemt een once in a life time experience. Een extatische explosie van smaken en de ene na de andere perfecte kaas-thee match.

De combinatie van geitenkaas met wulongthee afkomstig van één 160 jaar oude struik, zal ik nooit meer vergeten. Dat hoop ik althans ten zeerste, want de thee waarmee Tseng ons die middag verwende, is zo zeldzaam dat ik never nooit meer de kans krijg om er ooit nog een slok van te proeven.

Wat een beetje gemeen is van Yu Hui.

Reageer op dit artikel