blog

Wijn in 2017: van biologisch tot bourgogne

Restaurant 3290

We kunnen zo aan het eind van 2016 wel concluderen dat het een slecht wijnjaar is geweest. Zowel op het noordelijk als zuidelijk halfrond was de natuur de druiven niet goed gezind: vorst, hagel, geen regen. Het weer kan ik niet voorspellen, maar ik durf wel vooruit te kijken naar wijntrends in 2017.

Wijn in 2017: van biologisch tot bourgogne
Lotte Wolf, maître sterrestaurant Bridges

1 – Biologisch

Een trend waarvan ik hoop dat die doorzet. Veel mensen gaan over op biologisch eten. We zijn steeds meer met onze toekomst bezig en waar ons eten vandaan komt. Nu hoop ik op het logische vervolg: de aankoop van meer biologische wijnen. Ik werk al 13 jaar voornamelijk met biologische wijnen. Mijn eigen wijn maak ik ook zonder enige toevoeging. Ik merk hoe zuiver de wijnen zijn. Een biologische of natuurwijn kan het karakter van het terroir veel beter overbrengen. De gemiddelde prijs voor een fles wijn in Nederland is €3, dan kun je niet verwachten dat ze geen chemicaliën toevoegen.

2 – Autochtone druivenrassen

Steeds meer mensen willen niet meer een chardonnay of een pinot noir drinken. Ze gaan voor een verhaal, een bijzondere druif met een geschiedenis. Een druif die, als die ene wijnboer er niet was geweest, uitgestorven zou zijn. Zoals de timorasso druif uit Piemonte. Walter Massa ging jaren geleden niet mee met de trend om allemaal chardonnay aan te planten en weigerde zijn hectare timorasso te rooien. Nu is hij hip en geeft hij stekjes aan zijn buren om het druivenras weer te laten ‘leven’. Veel landen zijn weer trots op de autochtone druivenrassen. Ze zijn karaktervol en boeiend.

3 – Bourgogne

We willen wat we niet kunnen krijgen. Helaas is 2016 een zeer slecht jaar voor de bourgogne, vooral voor de kwantiteit. Zeker in de Côte de Beaune is er erg veel regen en hagel gevallen tijdens de vruchtzetting, met als resultaat geen bloemetjes en dus geen druiven. Zelfs bij de heilige graal van de wijn, de wijngaard Le Montrachet, konden alle boertjes daar niet genoeg oogsten om er allemaal een eigen cuvée uit te halen. Dus hebben ze besloten gezamenlijk van de hele wijngaard één wijn te maken. Domaine de la Romanée-Conti, Domaine des Comtes Lafon, Domaine Leflaive, Guy Amiot, Lamy-Pillot en Domaine Fleurot zijn samen ten strijde getrokken en hebben maar twee vaten (ongeveer 600 liter) gemaakt. Ik zou er graag een flesje van willen.

4 – Vermout

Mark my words! Deze zomer gaat echt het gebeuren: vermout slaat door in Nederland. In Spaanse barretjes is vermut (zoals ze het daar spellen) niet meer weg te denken. Net als met gin-tonic duurt het even wat langer om in Nederland ook neer te dalen, maar uiteindelijk krijgen wij ook het virus te pakken. Vermout is net iets lichter in alcohol en wat kruidiger dan gin, maar ook zeker niet verkeerd met een tonic erin.

5 – Cider

Ik schreef er in een eerdere column al over en zie ze steeds vaker: de heerlijke, nonchalante ciderflessen. Vorig jaar schonken ze het al met veel succes op onder meer De Parade, nu is het hoog tijd dat het meer in kroegen en restaurants terecht komt. Lekker licht en perfect als je niet van bier houdt. Maar dan natuurlijk wel de ‘echte’ artisanale ciders.

Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommelier bij Oud Sluis*** en is nu wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakt onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Reageer op dit artikel