blog

Wine Professional 2017: terug naar de basis

Restaurant 2466

‘Ga jij naar de WineProf?’ is ieder jaar dé vraag in restaurants in Nederland. Er wordt veel over gesproken en uiteindelijk laat bijna iedereen er even zijn gezicht zien om fijne nieuwe wijnervaringen op te doen. Maar een veredeld nieuwjaarsfeestje is het allang niet meer. Al zijn de nieuwjaarswensen aanwezig, de nadruk ligt tijdens Wine Professional duidelijk op geweldige wijnen en de waanzinnige wijn-spijscombinaties.

Wine Professional 2017: terug naar de basis
Foto: Diederik van der Laan

Dit jaar was er tijdens Wine Professional duidelijk een plek voor bijzondere wijnlanden, waaronder Tsjechië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië. Al zijn dit eigenlijk helemaal geen rare wijnlanden (behalve Tsjechië, dat vind ik zelf nog steeds raar). Dit zijn juist de oer-landen, de meest autochtone wijnlanden. We zullen nooit precies weten waar wijn is ontstaan, maar de eerste sporen dateren uit 8000 v.C. (!) in de Kaukasus en Mesopotamië. Dus onder andere Iran, Irak, Jordanië en Georgië. Echt surreëel om te weten dat ongeveer 7000 jaar geleden Damascus de hoofdstad van de wijn was. Wat wij mensen allemaal kunnen verpesten hè. Enfin.

Vanuit het ongelooflijk fertiele Georgië en Libanon trekt de druif langzaam op naar Griekenland. De Grieken en Romeinen lusten er wel pap van en verspreiden de druif met verve verder. De geschiedenis van de Europese wijn ontstaat. Wel moeten we niet vergeten dat als de monniken er niet waren geweest tijdens de donkere middeleeuwen, wij nu toch een stuk somberdere wijnwereld kenden. Dus eigenlijk is het proeven van deze wijnen een slok terug in de geschiedenis.

‘surreëel om te weten dat
damascus 7000 jaar 
geleden
de wijnhoofdstad van de wereld was’

Behalve het duidelijke thema oer-landen was er tijdens Wine Professional 2017 een grandioos podium voor de Duitse riesling. De ‘battle’ tussen Molitor en Van Volxem was ongelooflijk aanstekelijk. En deze vlijmscherpe, loepzuivere rieslings werden ook nog eens ondersteund door geweldige gerechten van HangTing. Aziatische fusion met Duitse riesling: een perfecte combi. De volgende dag hadden Molitor en Volxem allebei ook nog een individueel programma.

Maar nu moet ik toch eerlijk blijven: de mooiste proeverij was die ter ere van het 150-jarig bestaan van Okhuysen. Fenomenale wijnen begeleid door fantastische gerechten van Podium onder de Dom. Allemaal wijnen die het getal 7 in hun jaargang hadden. Nu is één van mijn favoriete wijnen de Mas de Daumas Gassac uit de Languedoc en toen ik hier een slokje 1987 van kreeg was ik toch wel heel erg gelukkig.

Nóg gelukkiger was ik met de Petrus 2007, soms kan decadent ook erg lekker zijn. Wat een wijn. Maar de aller-aller-mooiste wijn van de Wine Professional 2017 was 1937 Volnay Cuvee Blondeau van Camille Giroud. Wat een wijn én piepjong voor
80 jaar! Alles draait om geschiedenis.

Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommelier bij Oud Sluis*** en is nu wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakt onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika. Én ze deelt als wijnexpert haar kennis met Misset Horeca.

Reageer op dit artikel