blog

Culi-column Michel van der Kroft: heerlijke honing

Restaurant 3596

Laatst kreeg ik van een imker bij ons in de buurt, Jos van Eck uit Hierden, een hele leuke attentie. Een potje heerlijke heidehoning van de Veluwe. Wat een smáák zeg! Daar werd ik wel even stil van. Jos is van mening dat honing een vorm van oer-voedsel is.

Culi-column Michel van der Kroft: heerlijke honing
Michel van der Kroft

Honing is een puur product met een lange en interessante geschiedenis. In de oudheid werd honing al gewaardeerd om zijn heerlijk zoete smaak. Er werd geneeskrachtige werking aan toegedicht die allerlei aandoeningen zou genezen.

Honingblaas

Honing bevat inderdaad veel gezonde stoffen als enkelvoudige suikers, enzymen, mineralen en antioxidanten. Het wordt door bijen gemaakt en het hoofdbestanddeel is nectar, een suikerrijke vloeistof die door planten wordt geproduceerd. De nectar wordt uitgescheiden door honingklieren binnen en buiten de bloem van de plant. De bij zuigt de nectar op en bewaart het in zijn honingblaas. Dit is een orgaan waarmee een bij een hoeveelheid nectar kan meenemen die gelijk is aan zijn eigen gewicht.

Hij voegt een aantal belangrijke enzymen toe die nodig zijn om de nectar in honing te transformeren. Daarna gaat de bij terug naar zijn korf of kast. Daar wordt de nectar overgedragen aan de huisbijen. Die slaan het op in de honingraat. Dan begint een belangrijk rijpingsproces. Tijdens dit proces verdampt een groot deel van het overtollige water uit de nectar. Wat overblijft is een dikstroperige zoete vloeistof; honing!

Bijen produceren zelf de was waarvan ze de honingraat maken. Wanneer de honing rijp is kan het door de imker uit het raat worden geslingerd. De geslingerde honing wordt gezeefd. Vervolgens laat men het rusten om luchtbelletjes met eventuele ongerechtigheden er als schuim vanaf te scheppen. De honing is nu klaar voor consumptie.

Geur, kleur, smaak en consistentie

Geur, kleur, smaak en consistentie van de honing worden bepaald door de bloemen waaruit de nectar is gewonnen. Zo bestaat er acaciahoning, lindehoning, rozenhoning, lavendelhoning en klaverhoning. Twee soorten honing zijn heel bijzonder: honingdauwhoning en heidehoning. Honingdauw is afkomstig van bladluizen. De bladluizen zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers. Ze worden vervolgens in vloeibare vorm als een nectarachtige vloeistof afgegeven op de bladen en takken van bomen en struiken. Mieren, wespen en lieveheersbeestjes zijn gek op deze honingdauw. Bepaalde bijensoorten leven ervan. Zij produceren de bijzondere honing die vrij donker is en kruidig van smaak is. Heidehoning is zeer geurig en karakteristiek van smaak.

Michel van der Kroft met souschef én imker Janick Niemeijer

In augustus, als de heide in bloei staat, brengt de imker zijn bijen naar de heide en laat ze achter. Na verloop van tijd vergaart hij de kostelijke honing die de bijen hebben geproduceerd. Heidehoning kan niet worden geslingerd maar moet, omdat de honing geleiachtig is, met een kolbtoestel uit de raat worden gehaald. Je kunt een potje heidehoning dan ook op zijn kop houden zonder dat de honing eruit loopt.


‘HEIDEHONING IS EEN

WARE DELICATESSE. PAS
OP VOOR GOEDKOPE IMITATIEHONING’

Heidehoning is een ware delicatesse! Echte honing is kostbaar dus pas op voor ‘goedkope’ imitatiehoning. Die is gemaakt van industrieel verkregen suiker en glucose. Een doodzonde als je het mij vraagt.

Recept honingcake

Jos van Eck gaf me ook een oud boekje over honing met daarin een recept van honingcake dat ik je niet wil onthouden. Smelt 150 gram boter en roer er 150 gram rietsuiker door. Voeg nu 3 eieren toe. Meng 200 gram honing en 50 gram melk door het beslag. Roer er als laatste een mespunt zout en 250 gram zelfrijzend bakmeel door. Meng het beslag goed en stort het in een ingeboterd cakeblik. Bak de cake een uur in een oven van 160 graden Celsius. Los de cake en laat uitwasemen op een rooster. Snijd een heerlijk dikke plak van de cake en savoureer het met smaak. Heerlijke honing, eet het dagelijks. Het is een bloemetje voor je hart!

Bon appétit

Michel van der Kroft, chef kok bij restaurant ’t Nonnetje (**) in Harderwijk

Reageer op dit artikel