blog

Spicy wine

Restaurant 3998

Een goede rode wijn is net als een wandeling over een Marokkaanse markt; specerijen en kruiden vliegen je om de oren! En wijnen met pit combineren heel goed met kruidige gerechten.

Spicy wine
FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Ook is er de wijn-spijswijsheid if it grows together it goes together: wijnen combineren vaak goed met streekproducten uit de eigen regio.

En dat geldt ook een beetje voor pittige gerechten, daar past een wijn met dezelfde pittigheid vaak uitstekend bij. Hét druivenras om in te zetten met pittig eten is de syrah, één van de bekendste krachtpatsers onder de druivenrassen. Met veel Goede rode wijn is als een wandeling over een Marokkaanse marktfinesse, kracht en dat altijd herkenbare pepertje in de afdronk, waardoor hij de ultieme combinatie is met pittige gerechten als Indonesische rendang. De pittigheid van het rundvlees houden we in toom met de syrah, de twee versterken elkaar zelfs waardoor het als een ensemble danst op de smaakpapillen. Neem de Côte-Rôtie van Stéphane Ogier en ervaar het geweld op de tong!

Bij een gerecht met meer zoetere specerijen, ketjap of miso komen we nog steeds weg met de syrahdruif. Alleen dan liever zijn zuidelijke broer: de shiraz. Dit is dezelfde druif, maar het synoniem voor de warmere types uit onder meer Australië. Deze bevatten wat meer rondeur en zijn wat rijper en nog pittiger. Zitten meestal ook wat hoger in alcohol, wat zich uit in een iets zoetere smaak. Een mooi stuk wagyu met aubergine en miso gecombineerd met een oude Greenock Creek shiraz uit Barossa, daar mag je mij wel voor wakker maken.

‘goede rode wijn
is als een wandeling
op een Marokkaanse markt’

Als je toch de stoute schoentjes aan wil trekken? Of je hebt een wijn nodig bij een gemarineerd visgerecht? Dan is de Spicy wijn bij kruidige gerechtenoplossing een lichte rode wijn. Neem een Afrikaanse cinsaut of een gamay uit de Beaujolais. Serveer ze een beetje koel, op ongeveer 12 graden. De wijn blust als het ware de pittigheid van het gerecht. Door de temperatuur en de zachte tannines kalmeren de specerijen en is het palet redelijk schoon, een mooie oplossing voor bij een pittig tussengerecht. Hierna kan het palet gewoon verder met een krachtigere rode wijn bij het hoofdgerecht. Ook ideaal voor de zomer.

De witte oplossing bij pittig eten is riesling. Alom geliefd bij sommeliers omdat dit ras zich naadloos kan aanpassen aan gerechten door zoet en zuren te balanceren. Het is de kameleon onder de druiven. Wel moet je oppassen: al geloof ik niet echt in wijn-/spijsregels, ik streef er ééntje wel echt na. Zeker bij gerechten met veel kruiden en specerijen moet je alles voorproeven.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommelier bij Oud Sluis*** en is nu wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakt onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika. Ze is als wijnexpert verbonden aan Misset Horeca en deelt in columns en blogs haar kennis, mening en ervaring.

Reageer op dit artikel