blog

DoorDrinkDruif

Restaurant 613

Sauvigon in het voorjaar? Probeer eens wat anders… Begrijp me niet verkeerd: de sauvignon blanc is een heerlijke druif: verfrissend, opwekkend en een echte DoorDrinkDruif (DDD). Van een zuivere Sancerre tot een verfrissende Marlborough. De ideale wijn voor lente en zomer. Maar er zijn meer DDD’en.

DoorDrinkDruif

Alvarinho en albariño

Het grensgebied van Portugal en Spanje is het territorium van deze bijzondere druif met twee namen: alvarinho en albariño. In Portugal bekend als vinho verde, ‘groene wijn’. Verfrissend, spannend en opwekkend. In Spanje maken ze de wijn iets minder groen. Denk jonagold-appel versus granny smith. Een echte doordrinkdruif Een mooi huis is Terras Gauda. Zij werken ook met caiño, een bijna uitgestoven druivenras dat ze (gelukkig) hebben geherintroduceerd en lijkt op semillon: hetzelfde waanzinnige karakter.

Txakoli

Iedereen die in San Sebastián aan de pintxos heeft gezeten, kent deze wijn. Voornamelijk bekend door het licht bruisende karakter. Niet altijd even nobel, maar de txakoli is bezig met een opmars. Jonge wijnmakers maken van de druif hondarrabi zuri (erg onbekend druifje, kan je meteen weer deleten uit je geheugen) spannende, verleidelijke wijnen met een super ziltige smaak. Dit komt omdat de wijnstokken bijna met hun voetjes in de Atlantische Oceaan staan. Aanraders: de Astrobiza van Pasteuning Wijnimport en de Gorka Izagirre van Anfors.

‘grüner veltliner is soms zwoel, bijna zoet,
soms fris en overweldigend verleidelijk’

Grüner Veltliner

De verfrissing uit Oostenrijk. Een redelijk bekende druif, maar hij mag wel wat meer credits krijgen. Komt in vele gedaantes voor: zwoel, bijna zoet, fris en overweldigend verleidelijk. Ga voor de frisse zomerse variant federspiel. Bij Imperial Wijnkopers in alle soorten en maten verkrijgbaar.

Chenin blanc

Dit druivenras mogen we natuurlijk niet missen! Naast sauvignon blanc-dorp Sancerre ligt het dorp Vouvray, waar chenin blanc de scepter zwaait. Maar niet alleen hier, ook in Zuid-Afrika hebben ze veel steen, zoals het druifje daar heet, vernoemd naar het steenfruitige karakter. Vouvray is door de kalksteen als ondergrond over het algemeen wat strakker. Zuid-Afrika is wat zwoeler. Maar beide zijn ideaal om de zomer mee door te komen. En vervolgens ook de herfst mee te trotseren.


Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommelier bij Oud Sluis*** en is nu wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakt onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika. Ze is als wijnexpert verbonden aan Misset Horeca en deelt in columns en blogs haar kennis, mening en ervaring.

Reageer op dit artikel