blog

De schandpaal van de NVWA

Restaurant 2480

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat alle inspecties in de horeca openbaar maken. Op een app zie je straks of je favoriete restaurantje niet stiekem een gore hut is. Daarvoor heeft de NVWA kleurtjes bedacht. Groen is prima, bij geel zijn er verbeterpunten, oranje betekent verscherpt toezicht.

De schandpaal van de NVWA

Volgens sommigen hoort de schandpaal van de NVWA bij een professionele branche. Restaurants moeten zich aan de regels houden. Punt. En wees nou eerlijk, voedselveiligheid is geen rakettechnologie. Wie daar een rommeltje van maakt, vraagt er zelf om. Maar onwillekeurig moest ik denken aan de muis die ik ooit door de keuken van een sterrenrestaurant zag trippelen. Was die nou groen, geel of oranje?
Anyhow. Naming & shaming is tegenwoordig een populaire bezigheid van inspecties. Onder het mom van ‘transparantie’, wat dat dan ook moge zijn. Zo zijn in het onderwijs de rapporten van de onderwijsinspectie al jaren openbaar. Wat dan wel weer handig is als je een school voor je oogappeltje moet uitzoeken.

Maar die app van de NVWA slaat nergens op. Om te beginnen is de kleurcode te simplistisch. Geen hond gaat naar een geel of oranje bedrijf, alleen naar de groene. In plaats van die kinderlijke kleurtjes moet de NVWA de volledige inspectierapporten openbaren, net zoals in het onderwijs en de zorg gebeurt. Zo kan een consument een goede afweging maken. Een verkeerde datumsticker betekent nog geen diarree. En waarom in hemelsnaam blijft die gele of oranje kleurcode drie maanden online staan, ook al is het probleem binnen een week verholpen? Zo straf je horecabedrijven onnodig.

Maar het grootste bezwaar dat ik heb tegen die schandapp van de NVWA, is de willekeur. Terwijl de onderwijsinspectie élke school in Nederland eens in de vier jaar bezoekt en het hele rapport openbaart, inspecteert de NVWA maar een klein deel van de dik 50.000 horecabedrijven. De rest ontspringt de dans, terwijl daar heel wat smeerpijpen tussen kunnen zitten.

De ‘transparantie’ van de NVWA is niet meer dan een loze kreet. Stoerdoenerij over de rug van kwetsbare bedrijven.

Radboud Bergevoet is columnist en horeca-journalist

Reageer op dit artikel