blog

De unieke prestatie van Peter Koehn

Restaurant 1060

Het nieuwsbericht over sterchef Peter Koehn was van een ontroerende schoonheid. Na een carrière van 50 jaar, waarvan de laatste 38 jaar bij de Karpendonkse Hoeve, hangt Koehn zijn karakteristieke toque blanche aan de wilgen. Vanaf
11 november krijgt hij zijn AOW. Koehn gaat zich na zijn pensionering wijden aan de kerk.

De unieke prestatie van Peter Koehn

40 jaar voor dezelfde baas, het is niet meer van deze tijd. Of zoals Ron Blaauw tegen Misset Horeca zegt: ‘Ze laten zich de kop gek maken en gaan voor €200 meer naar een ander.’ Blaauw belooft zijn sollicitanten daarom maar meteen een huisje en een brommertje, anders komen ze helemaal niet meer opdraven.

De onvergetelijke Leo van Eeghem had in 1980 geen scooter en woonruimte nodig om Koehn binnenboord te halen. Een vrachtwagen vol charme en passie was voor Koehn voldoende overtuigend. Daarna kookte hij in de Karpendonkse Hoeve 38 jaar aan één stuk een Michelinster, een record in de vaderlandse geschiedenis.

Op Twitter en Facebook zul je desalniettemin tevergeefs naar Koehn en zijn creaties zoeken. Anders dan de chefs van nu, profileert de man zich niet graag. Ook in dat opzicht is hij van een uitstervend soort.

Je vraagt je af wat er door hem heen ging toen twee jaar geleden de flamboyante Ryan Bahadoer werd binnengehaald als zijn opvolger. Die had meteen een visioen van drie sterren en een plek bij de beste 50 restaurants van de wereld. ‘Alsof je Max Verstappen de teugels geeft van het paard van Sinterklaas’, schreef Mac van Dinther van de Volkskrant. Een treffende vergelijking, want net als Max viel Ryan al snel met panne uit. Waarna hij naar een ander team vertrok. Koehn bleef nog even.

‘Het is een diepte-investering,’ zegt Ron Blaauw op de vraag of het lokken van personeel met een huisje en een brommertje rendabel is. ‘Mensen blijven tegenwoordig minder lang bij je. Maar een ambacht leren kost tijd.’

Een keuken is de hoogtoerige motor van een toprestaurant: betrouwbaarheid is de sleutel tot succes. Vraag dat maar aan Peter Koehn.

Reageer op dit artikel