blog

De favoriete wijn van Lotte Wolf

Restaurant 1494

Wat is je favoriete wijn? Een vraag die je als sommelier vaak gesteld krijgt. Door journalisten, restaurantgasten en tijdens een verjaardagsbezoek van familie. En wat moet je daar nou op antwoorden?

De favoriete wijn van Lotte Wolf
Foto: Diederik van der Laan

Wat is een favoriete wijn? Voor mij heeft dat allemaal met het terroir te maken, a sense of place. Het belangrijkste van een wijn zijn de druiven, de wijnstok en dus ook waar die stokken staan. Terroir is een omschrijving van drie aspecten: het klimaat (waar staan de wijnstokken?), de bodem (grondsoort) en de omgeving (loopt er water of een snelweg vlakbij?). Soms wordt de traditie van de streek, die een grote rol kan spelen, als het vierde punt gezien. Voor mij valt dat samen met de omgeving.

Om dit een te ‘onderzoeken’ gaven Master of Wine-student (en vriendin van mij) Marije Bockholts en vriendin/sommelier Pam Kroon een proeverij, waarbij we alle chenin blanc cuvées van Mullineux proefden, een monsterwijn uit Swartland, Zuid-Afrika. Een wijn waar je blij van mag zijn om hem überhaupt te kunnen krijgen. En één van mijn top-10 wijnen. De wijnmaakster maakt die drie cuvées precies hetzelfde: dezelfde houtlagering, 12 maanden op gebruikt Frans eikenhout, dezelfde oogstwijze en bijna dezelfde pH-waardes. Maar alle drie van een andere grondsoort, waarbij de wijn ook de naam van de grondsoort draagt: Granite (graniet), Schist en Quartz (kwarts). Omdat ikzelf ook wijn maak van druiven aangrenzend aan deze wijngaarden, was de beleving nog mooier. De verschillen die we vonden, waren ongelooflijk.

Conclusie: een druif kan zó anders zijn, als het een andere terroir heeft. Alle wijnen hadden een ongelooflijke balans en structuur. De Granite was het meest fris, de bijna krokante en opwekkende zuren spatten ervanaf. De Quartz was wat molliger, wat ronder, maar veranderde het meeste in het glas. Van zwoel en rond en honing in het begin tot heel erg bloemig. En de Schist was het meest aromatisch, het leek wel of zij veel meer houtlagering had gehad. De mooie aroma’s van zachte abrikoos en bijna iets van salmiak waren een puur genot.

Onze favoriet? De Granite. Zij was het spannendst, het opwekkendst en het meest geschakeerd. Maar dit kan natuurlijk veranderen, want de wijnen ontwikkelen door en dit was een momentopname. Over een half jaar hebben we een andere favoriet.

Het is een beetje kiezen tussen mijn kinderen, maar als ik écht moet kiezen, is mijn lievelingswijn: Kokerboom van Eben Sadie. Een semillon blanc en gris uit Olifantsrivier, Zuid-Afrika, Want dat mijn favoriete wijn uit Zuid-Afrika komt, viel te verwachten natuurlijk.

Lotte Wolf (30) was 6 jaar lang hoofdsommlier bij Oud Sluis*** en is nu wine director en maître bij restaurant Bridges van Sofitel The Grand in Amsterdam. Wolf maakt onder haar eigen naam wijn in Zuid-Afrika.

Reageer op dit artikel