fotoreportage

Aan Zee: architectonisch duurzaam pareltje aan zee

Restaurant

Inmiddels dik een half jaar in bedrijf, maar de moeite meer dan waard om uitgebreid belicht te worden. Restaurant Aan Zee in Oostvoorne. Dat verrees in vier maanden tijd, al was de voorbereidingstijd vele malen groter.

Aan Zee: architectonisch duurzaam pareltje aan zee

Het ontwerp van Aan Zee in Oostvoorne vergde maar liefst zes jaar. Het is dan ook een veelomvattend project. Want niet alleen restaurant, maar ook bar, terras, voorzieningen voor mountainbikers en kitesurfers en informatievoorziening voor het omringende gebied.

Bovendien moesten de ontwerpers van Emma Architecten uit Amsterdam rekening houden met de natuur en alle bijbehorende verschijnselen. Resultaat is een duurzame en architectonisch zeer verantwoorde horecagelegenheid in de Zuid-Hollandse duinen.

De omgeving is een tikkeltje surrealistisch want aan de ene kant de duinen en een gebied waar zeldzame vogels leven en aan de overzijde de zware industrie van de Maasvlakte. Het restaurant maakt gebruik van zon, wind, houtvuur, natuurlijke convectie en de aarde zelf als bron voor energie, verwarming, koeling,ventilatie en het beheer van afvalwater.

De kok (André Sminia) werkt met een hout gestookt fornuis en dito grill en verwerkt ingrediënten van lokale boeren en vissers. Het gebouw is volledig te ontmantelen en te hergebruiken als gebouw of met diverse onderdelen en materialen op welke andere wijze dan ook.

‘Het is een duurzaam restaurant in alle aspecten: in de inpassing in het landschap, in de bouwkundige en installatietechnische opbouw en in het eten en haar bereidingswijze; Aan Zee is goed voor de mens en haar omgeving’, aldus Marten de Jong van Emma Architecten.

Hoewel de voorbereidingstijd bijna zes jaar duurde, was de bouwtijd aanmerkelijk korter. Er moest rekening worden gehouden met het storm en broedseizoen en daardoor moest het project in vier maanden tijd worden voltooid. En dat lukte wonderwel.

 

Foto’s: Tobias Reymond

Reageer op dit artikel