fotoreportage

Horecainterieur: ‘Spaanse vintage’ in restaurant Brasa Amersfoort

Restaurant 4180

Restaurant Brasa in Amersfoort opende half maart de deuren aan de Lavendelstraat. Het restaurant is gevestigd in voormalig discotheek Cuba Libre. Eigenaar Maurice Pouw (45) wilde na vijftien jaar werken in het nachtleven iets anders. Samen met horecaondernemer Nacho Zabal Bustamante (52) startte hij dit Spaanse restaurant met indrukwekkend interieur.

Horecainterieur: ‘Spaanse vintage’ in restaurant Brasa Amersfoort

Pouw struinde een jaar lang in binnen- en buitenland antiquairs en kringloopwinkels af. ‘Oude flipperkasten zijn verwerkt in hoge tafels mét biertap waar gasten hun eigen bier uit kunnen tappen. Deze tegels komen uit Spanje – heb ik een jaar lang naar gezocht – een aantal lampen heb ik bij Spoor 38 gescoord’, vertelt hij.

Ballenbak, klimrek en kettingkast

Een groot collegebord is een vondst via Marktplaats. De tafels en de bar bestaan uit vloerdelen uit een tabaksfabriek uit Liverpool. Boven de bar hangt een oude kettingkast uit een fabriek. ‘Hebben we lampen in gehangen.’ Achter de bar hangt een oud klimrek dat nu fungeert als opslag voor de drankflessen. Een voormalige ballenbak uit de gymzaal doet dienst als koffietafel en op een oude naaimachinetafel wordt het brood gesneden voor de gasten. ‘Het idee is dat je een beetje de sfeer voelt van een Spaans huisje’, zegt hij achterin de zaak. Een afbeelding van Johan Cruijff siert daar de bar waar gasten kunnen zitten voor een borrel en een hapje.

‘OP HET TOILET KRIJG
JE STRAKS SPAANSE LES’

‘Op het toilet krijg je straks Spaanse les. ‘Hier komt een speakertje te hangen’, vertelt Pouw trots over de toiletten.  De groen lederen barkrukken in het restaurant komen van een tennisvereniging vandaan, de lage stoelen en schoolbankjes van Marktplaats.

‘ACHTER DE GROTE HOUTEN
DEUR UIT FRANKRIJK SCHUILT
EEN APARTE RUIMTE VOOR EEN DJ’

Achter een grote houten deur uit Frankrijk schuilt een aparte ruimte voor een dj. ‘We kunnen deze deur aan de kant schuiven en wanneer de avond naar de nacht gaat kan daar een dj staan.’ Pouw omschrijft het restaurant als een combinatie tussen een restaurant met traditionele Spaanse gerechten en een bar waar gezellig kan worden geborreld in de avond. Op de kaart staan pinchos, maar ook een lekker stuk vlees of vis. ‘We zijn zeker geen tapasbar’, verduidelijkt mede-eigenaar Zabal Bustamante. ‘Hier krijg je écht Spaans eten’, aldus de van oorsprong Spanjaard.

Het restaurant gaat later ook open voor lunch, maar heeft vooralsnog alleen de deuren open voor het diner. Pouw: ‘Over een maand gaan we ook open voor de lunch, maar eerst willen we dat het hier een geoliede machine wordt. Je kan immers maar één keer je visitekaartje afgeven.’

Lees later meer over Restaurant Brasa in het magazine van Misset Horeca.

Bekijk hier meer hotspots in Nederland.

Reageer op dit artikel