fotoreportage

Horecainterieur: Proefverlof in voormalige gevangenis Leeuwarden

Restaurant 4879

Willem Schaafsma, eigenaar en chef-kok van Restaurant Eindeloos, heeft begin augustus 2017 samen met de ondernemers Hotze Bouma en Johan de Jong, eetlokaal Proefverlof in de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden geopend.

Horecainterieur: Proefverlof in voormalige gevangenis Leeuwarden
terras met 120 zitplaatsen

Bouma, Schaafsma en De Jong runnen al eetcafé De Bak in Blokhuispoort. ‘Blokhuispoort is echt een cultureel centrum geworden. Café De Bak wordt volgend jaar heropend op een andere locatie in Blokhuispoort’, vertelt Willem Schaafsma aan Misset Horeca. ‘Het nieuw geopende Proefverlof is een zaak in het middensegment – heel laagdrempelig – maar wel met een goede kwaliteit.’

Lunch, diner en borrel

Proefverlof is open voor lunch, diner en borrel. Het restaurant bevat een groot terras aan het water. Op de kaart staan gerechten als gebakken octopus, kwartel -één van de grootste hardlopers – en ribstukken uit onze eigen rijpkast. ‘Als ons rundervlees is dubbeldoel-vlees. Ik werk ook van kop tot staart. Ik kan dit nu nog makkelijker verwerken nu de massa groter is geworden met Eindeloos, De Bak én Proefverlof.’ De kaart is zoveel mogelijk biologisch, waaronder de gehele wijnkaart. We serveren daarnaast ook biologische cocktails. We wilden alles zo puur mogelijk houden.’ Ook in de inrichting van Iconic Design Leeuwarden komt dat terug. Pure materialen zoals koper, beton, marmer en hout en uiteraard de oude gevangeniselementen.

‘DINEREN IN EEN CEL OF
GEBOEID ETEN IS
MOGELIJK IN PROEFVERLOF’

Gasten kunnen in de voormalige gevangenis ook geboeid dineren. ‘Hartstikke leuk voor een vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje. Tafelgenoten worden aan elkaar geboeid, dus je moet elkaar een beetje helpen met eten.’ Private dining is tevens mogelijk in de oorspronkelijke isoleercellen. Bijzonder is ook de ‘inmate tafel’. ‘Gasten kunnen die tafel reserveren wanneer ze alleen komen eten. Andere gasten die ook alleen komen, schuiven aan bij die tafel. Zo krijg je hele bijzondere avonden.’

Duurzaam

Willem Schaafsma, staat voor rigoureuze keuzes voor ingrediënten. ‘Een standaard menu is er niet. De chef gebruikt de hele dieren, van kop tot staart. ‘Ik heb geen restafval en kan de gasten elke keer opnieuw verrassen met andere smaken. De meeste dieren koop ik in de regio, laat ik zelf slachten en been ik ook zelf uit. Zo verwerk je alles. Friesland is de schatkamer van Nederland’, zei hij eerder tegen Gault&Millau die restaurant Eindeloos eerder verkoos tot Duurzaam Restaurant 2016.

Bekijk hieronder het horecainterieur:

Reageer op dit artikel