fotoreportage

Sterchef Servais Tielman trots op werk graffitikunstenaars

Restaurant 1490

‘Enorm trots’, is sterchef Servais Tielman op het werk van de graffitikunstenaars in restaurant Cucina del Mondo in Heerlen. Op 31 juli overhandigde hij de sleutel van zijn restaurant aan zeven graffitikunstenaars en ging zelf voor twee weken op vakantie. De kunstenaars kregen de vrije hand. Bekijk de foto’s.

Sterchef Servais Tielman trots op werk graffitikunstenaars
Foto: Marcel van Hoorn Fotografie

Servais Tielmans vader, Ger Tielman (67), hield ondertussen een oogje in het zeil.  De sterchef liet de kunstenaars – die uit alle delen van de wereld afkomstig zijn – vooraf eten in zijn restaurant. ‘Daardoor vormen de gerechten een inspiratie voor de kunstwerken op de muren. Ik vind het heel mooi hoe ze mijn verhaal hebben vertaald.  Toen ik tijdens mijn vakantie wat foto’s voorbij zag komen van het restaurant, vond ik het heftig. Maar ondanks dat nog maar weinig muren wit zijn, ervaar je hier rust. Op de foto’s lijkt het een stuk drukker’, aldus Servais Tielman.

>Lees ook:  Graffitikunstenaars krijgen vrije
hand in sterrestaurant Cucina del Mondo

Reacties Gasten

De reacties van de gasten noemt hij fantastisch. ‘Bijzonder vind ik de reacties van ouderen. Ze zien het echt als kunst, niets als graffiti zoals ze dat kennen van de straat.’ De kunstwerken wekken flink de nieuwsgierigheid.  ‘Gasten komen er speciaal voor. Ook hebben we iedere dag nog de ramen moeten wassen, omdat mensen erdoor naar binnen kijken’, vertelt hij lachend. ‘De beleving van het bord wordt nu ook naar de muren getrokken’, zegt Tielman. ‘Door kunst op de muren creëer je restaurantjes binnen een restaurant. Zit een gast een volgende keer aan een andere tafel, dan zal de beleving daar anders zijn dan toen die tijdens een eerder bezoek uitzicht had op een ander kunstwerk.’

Inspiratie

‘Bedoeling is dat gasten worden geïnspireerd door de kunst, maar ook door het eten.’ De transformatie van het restaurant, brengt ook een nieuwe menukaart met zich mee. ‘Die wordt stoerder. Ook daarin gaan we het randje opzoeken. Bijvoorbeeld een mooie Spaanse garnaal die we rauw serveren. Door een mooie marinade komt die rauwe garnaal fantastisch tot zijn recht.’

‘Geen doodshoofden’

Hoewel de kunstenaars de vrije hand kregen in het restaurant, was hen wel bekend dat het een bepaalde klasse moest gaat uitstralen. ‘Geen doodshoofden om maar een voorbeeld te noemen.’ De kunstenaars zijn afkomstig uit de hele wereld. Eelco van den Berg, Stohead, Zeds, Collin van der Sluijs. Rutger Termohlen, Super A en Haddassah Emmerich zijn de kunstenaars die het restaurant transformeerden.

Bekijk de foto’s onderaan dit artikel.


(Video’s: Ger Tielman)

Video 1

 

Video 2

Reageer op dit artikel