fotoreportage

Horecainterieur: exotisch SoSo in Zoetermeer

Restaurant 2585

Brigitta Kraal opende eind juli het tropisch restaurant SoSo in Zoetermeer. De keuken is Zuid-Amerikaans met een Surinaams-Javaanse twist. ‘Ik wilde echt iets anders. Niet alleen in interieur en eten, het hele concept moest vernieuwend zijn. Je waant je bij SoSo in een exotisch oord met eigengemaakt soulfood, schaafijs en tropische drankjes. Zelfs op het toilet lijkt het of je in de rimboe zit.’

Horecainterieur: exotisch SoSo in Zoetermeer

SoSo is Surinaams en staat voor onvoorwaardelijke liefde voor eten en drinken. Een naam die past bij de zaak én de onderneemster. Kraal heeft één en al liefde voor koken, verse producten en Surinaams en Zuid-Amerikaans eten. Niet gek dus dat de open keuken, met een prominente plek voor de houtskooloven, het hart van het bedrijf is. Kraal: ‘Ik hou van mijn keuken. De gasten zien ons koken en bbq’en: één en al beleving vanuit elk tafeltje in de zaak.’

7.00 uur beginnen met koken

Elke dag begint Kraal om 7.00 uur met het bereiden van de dagverse gerechten. Dit doet ze samen met haar zus en moeder. ‘Moeder leerde ons koken en ook hoe de gerechten moeten smaken. Daarom is het ook moeilijk om iemand anders in de keuken te zetten, want die kan niet proeven of de smaak van een gerecht is zoals het hoort’, zegt Kraal.

Dagvers en op = op

Omdat alles dagvers is, geldt bij SoSo de regel: op = op. ‘We merken dat gasten ons versverhaal waarderen. Ze bestellen iets anders of komen een andere keer terug voor het gewenste gerecht. Mensen reserveren nu vaker een tafeltje en geven gelijk door wat ze willen eten.’ Waste? De porties zijn nogal omvangrijk, dus de gasten krijgen wat over is mee naar huis in een take-away bag.

Zwoele sfeer in SoSo

De Horecafabriek ontwierp SoSo en maakte het lichtplan. Kraal: ‘Het was nog een hele klus om dat wat ik in mijn hoofd had over te brengen aan de designer. Hier gingen wat sessies en moodboards aan vooraf. ‘Elke dag bij binnenkomst overvalt me nog steeds een wow-moment: De exotische uitstraling en Zuid-Amerikaanse zwoele sfeer komen je tegemoet. Het is precies geworden zoals ik het wilde. Je komt thuis in een ander oord.’

Op het toilet waan je je midden in de rimboe

Het interieur is op maat gemaakt. Enkele tafels zijn geproduceerd van boomstammen uit Indonesië, zoals de grote stamtafel van 3,30 meter en drie hoge tafels op het terras. Een andere blikvanger is het toilet. Kraal: ‘Ik had een doel met het concept: een bijzondere ervaring creëren. Gasten weten na een bezoek misschien niet meer hoe onze zaak heet, maar de toiletervaring en het eten vergeten ze nooit, en dat is wat ze delen met hun familie en vrienden,’ aldus Kraal. De muren van de toiletten zijn behangen met een foto vergroot van vloer tot plafond. Op het damestoilet begeef je je tussen de flamingo’s en de heren-wc waan je je midden in de rimboe.

Zoveel mogelijk mensen pleasen: broodje kaas ging echter te ver

Brigitta Kraal opende samen met haar man Patrick eind juli de deuren van SoSo in het nieuw aangebouwde stadshart Cadenza. Hun zaak ‘Mijn Restaurant’, eveneens in Zoetermeer, staat te koop. ‘We willen ons honderd procent focussen op SoSo,’ zegt Brigitta die fulltime in de zaak staat. Haar man Patrick doet de administratie en heeft daarnaast een andere baan. ‘Ik ben zo blij dat Patrick ingreep toen ik ook Nederlandse broodjes, zoals een broodje kaas, op de kaart wilde zetten. Ik wilde zoveel mogelijk mensen pleasen. Een betere zet had ik niet kunnen doen door alleen de Zuid-Amerikaans en Surinaams-Javaanse gerechten aan te bieden. We zitten elke dag vol’, zegt Brigitta. Maar goed ook want anders gold waarschijnlijk het gezegde: Wie niet kiest, wordt niet gekozen.

Beeld: SoSo en Brandbeeld

Foto's

Reageer op dit artikel