fotoreportage

Horecainterieur: horeca en retail ineen bij Emma in Eindhoven

Restaurant 2784

Een cateraar en een patissier bundelen hun krachten en beginnen ‘Emma’ in Eindhoven. Het is een bijzonder concept, met als blikvanger een grote kas waarin ingrediënten worden verbouwd voor de zaak met restaurant, bar én patisserie ineen. ‘Er is veel vermaak vanuit de stoel van de gast: van het shaken van cocktails bij de bar, het bereiden van zoetigheden door de patissiers tot het werk van de koks in het ‘theater’.’

Horecainterieur: horeca en retail ineen bij Emma in Eindhoven

Eigenaren Joost Saris, van Saris’ Catering in Waarle, en Ruud Adriaens, van Pinkie Patisserie op Strijp-R in Eindhoven, wilden een open, transparante en ongedwongen zaak neerzetten bij Emma. Saris: ‘De open keuken en de glazen wanden die de patisseriekeuken scheiden van het restaurant dragen hieraan bij. Gasten worden betrokken bij alles wat er in de zaak gebeurt.’

Podium in Emma voor koks

Saris omschrijft de open keuken als een theater, waarvan het de bedoeling is dat de blik van de gasten ernaartoe wordt gezogen. ‘Om de keuken met mintgroene tegels is een behuizing van houten latjes geplaatst. Deze lopen van beneden naar boven over in een soort dak. Je creëert hierdoor een podium voor de koks.’

Patisserie Pinkie

Een andere blikvanger is patisserie Pinkie. Saris: ‘De winkel is als het ware een glazen doos in het restaurant. De glazen wand zorgt voor goed zicht en klimaat. Bovendien maakt de wand de winkelfunctie mogelijk, omdat het zo een afgesloten ruimte is met een eigen ingang.’

Bar van imitatiebladgoud

Twee kleurrijke kunstwerken sieren de zaak. Het kleurgebruik is verder rustig: zwart, wit, goud en hout. Groentinten zorgen voor de accenten, zoals de mintgroene tegels bij de bar en toonbank. Stoelen en tafels hebben een donkergroene bekleding. De meubels zijn op maat gemaakt door Michiel Hageman van Ruw meubelen. Voor de bar bedacht hij een front van imitatiebladgoud. De velletjes bladgoud zijn met de hand vel voor vel aangebracht en vervolgens gelakt. De vloer is van pvc in drie verschillende kleuren: wit, zwart en een ruitjesvloer in de kleuren wit, zwart en hout.

Blikvanger 'de kas' in Emma EindhovenKas rendabel?

Het meest bijzondere interieurobject in de zaak is de kas met Philips ledverlichting. In zes trolleys groeien kruiden, slasoorten en groenten zonder enig daglicht. ‘Als je bedenkt dat je op de plek van de kas ook couverts kwijt kunt en dat het systeem een prijskaartje heeft, kun je je afvragen of de kas rendabel is. Wij vinden het op deze manier echter heel veel toevoegen aan ons bedrijf: de gastbeleving en het verhaal dat we willen vertellen. Gasten zien bijvoorbeeld bij het aangaan van de automatische sproeiers de plantjes letterlijk ‘opveren’, ze zien de koks de ingrediënten uit de kas halen en deze vervolgens op hun bord verschijnen.’

Ontwikkelingskok in de testkeuken van Emma

Per 1 januari 2018 voerde Emma wijzigingen door op de kaart. Naast de à-la-cartemenu’s van twee- tot vijfgangen werden het Emma-menu en het Pinkie-menu geïntroduceerd. Het Pinkie-menu (€65) bestaat uit vier hartige gangen en drie dessertgangen. Het Emma-menu (€75) omvat vijfgangen met gerechten van ‘het beste van nu’ die een maand op de kaart blijven staan, aangevuld met minimaal twee gangen. Deze laatste gangen zijn afkomstig uit de ‘testkeuken’. Saris: ‘De gerechten kunnen per dag of zelfs op de avond wisselen, want op is op. Het Emma-menu kan dus uit veel meer gangen bestaan, wel dertien: het is maar net wat de ‘ontwikkelingskok’ voorhanden heeft. Deze kok is drie dagen in de week bezig met het ontwikkelen van nieuwe gerechten en sauzen.

Experimenteren

Voor inspiratie krijgt hij hulp van het overige personeel. Op de vrije maandag is er namelijk standaard een ‘borrel’ voor het personeel, waarbij ze vrijwillig hun creativiteit zijn gang kunnen laten gaan: ze experimenteren met hun ideeën over gerechten, sauzen en bijgerechten. De pareltjes worden geserveerd als onderdeel van het Emma-menu.’

Reageer op dit artikel