fotoreportage

Horecainterieur: treinloods omgetoverd tot Eve Tilburg

Restaurant 1352

De monumentale polygonale loods op de Spoorzone in Tilburg heeft sinds 8 december een nieuwe bestemming: restaurant en evenementenlocatie Eve. Een hoog, kunstzinnig uurwerk van tandwielen weerspiegelt de dynamiek van de treinloods uit 1938, twee enorme afzuigkappen zijn omgebouwd tot lampen en smeerputten in de vloer zijn voorzien van glas, wat gasten een bijzondere beleving biedt.

Horecainterieur: treinloods omgetoverd tot Eve Tilburg
eve polygonale loods spoorzone burg brokxlaan

Het industriële pand waar vroeger treinen werden gerepareerd bestaat uit glas, staal en beton. Met ronde vrouwelijke vormen, zachte stoffen en roze en minttinten bracht mede-eigenaar Dimitri Schouten  in Eve Tilburg contrast aan in deze stoere, mannelijke materialen.

Smeerputten ware blikvangers in Eve Tilburg

Schouten, die in samenwerking met Hugo interieurvormgeving verantwoordelijk is voor het ontwerp en interieur, zegt: ‘Nissen en blikvangers worden geaccentueerd met verlichting, zoals de smeerputten die vroeger dienden om onder de treinen te kunnen werken. De smeerputten zijn afgesloten met glas. De één geeft een blik op de biertank en de ander vult zich af en toe met rook dat verwijst naar de Josper grilloven van Eve.’
Met ledverlichting aan het 11 meter hoge plafond verandert de zaak in elk gewenste kleur. ‘Het evenementengedeelte kan daarnaast in een andere sfeer belicht worden dan het restaurant- en bargedeelte.’

Metershoge kunstwerkklok in Eve Tilburg

De bar met metershoge kunstwerkklok is het middelpunt van de zaak. De zwarte bar is
gemaakt van houtskool. De omlijsting van messing geeft het stoere geïmpregneerde materiaal een elegante touch. Messing komt herhaaldelijk terug in het interieur; in de lampen, de tafels en de stoelpoten. ‘Verhoogde vloeren achterin de zaak zorgen ervoor dat gasten verbonden worden met wat er in de zaak gebeurt. Waar je ook plaatsneemt in de zaak: het voelt fijn en geborgen’, aldus Schouten.

Houtskoolbar en wijnkluizen

Eve bestaat uit een restaurant, wijn-/cocktailbar, vergader- en evenementenruimte. Daarnaast beschikt de zaak over 56 geklimatiseerde wijnkluizen. Deze zijn op jaarbasis te huur voor bedrijven of particulieren. In de wijnkluizen kunnen eigen wijnen bewaard worden. Tijdens een diner of borrel bij Eve kunnen de eigenaren van de kluis hun eigen favoriete wijnen en champagnes laten serveren. ‘Eve rekent alleen kurkgeld. We hebben inmiddels 29 kluizen verhuurd.’

Eve staat voor ‘Eten voor eten’

Eve staat voor ‘Eten voor eten’: een deel van de opbrengst van Eve wordt gedoneerd aan het World Food Programme met als doel jaarlijks minimaal 100.000 maaltijden te doneren. Eén van de kernwaardes van Eve is samen delen. Schouten: ‘Minderbedeelde mensen moeten het ook goed hebben, net als onze gasten. Het delen vind je ook terug op de menu- en wijnkaart. Naast de Frans georiënteerde gerechten met verse en lokale producten staan er ook gerechten om samen te delen op de kaart. De meeste wijnen zijn per glas verkrijgbaar.’

Bij Eve Tilburg kijk je 360 graden naar buiten

Bij Eve kun je terecht voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Daarnaast is er een grote evenementenruimte van 410 vierkante meter die beschikbaar is voor verschillende activiteiten.
Het pand bestaat grotendeels uit glas waardoor gasten 360 graden naar buiten kunnen kijken. Een paar aanpassingen zijn gedaan om het klimaat in de grote treinloods op orde te krijgen, zoals dubbele beglazing, vloerverwarming en airco.

Foto's

Reageer op dit artikel