fotoreportage

Horecainterieur: Le Barrage van Bjorn van Dijl

Restaurant 6816

Horecaondernemer Bjorn van Dijl opende 11 januari de grote bistro Le Barrage in Alblasserdam. Bijna geen enkele muur in de voormalige Rabobank bleef overeind staan, wel verrees een imposante trap midden in de zaak. Eyecatcher is ook de moderne kroonluchter bestaande uit kubussen van messing. ‘Ik heb een uitgesproken mening over een concept en het interieur. Le Barrage is over the top, heel druk en tóch heerst er rust en eenheid.’

Horecainterieur: Le Barrage van Bjorn van Dijl

De eigenaar van de Willaerts Group, die zeven horecazaken telt, kocht het indrukwekkende pand uit 1612 aan De Dam, pal aan het riviertje Alblas. Van Dijl: ‘Gelukkig is het niet bestempeld als monumentaal pand en konden we flink verbouwen. De buitenkant is hetzelfde gebleven maar van binnen is Le Barrage onherkenbaar voor de Alblasserdammers. Het pand had geen trap naar de bovenliggende verdiepingen. ‘In het gecreëerde trappengat pronkt nu een op maat gemaakte trap met eikenhouten treden en sierlijke stalen traphekken. Dit geheel moest indruk maken; dat is gelukt.’

Wow-effect in Le Barrage

‘Ik stond drie dagen na de opening bij de entree en ik hoorde bezoekers alleen maar ‘wauw’ zeggen’, vertelt een lachende Van Dijl. Daarmee is zijn doel – een wow-effect – bereikt. Van Dijl, tevens eigenaar van onder andere Crazy Pianos in Scheveningen, deed in Londen bij Sexy Fisch inspiratie op voor zijn nieuwe concept. ‘Daar is alles over the top en heel druk, en toch klopt het geheel. Bij Le Barrage gaf ik mijn eigen draai aan deze elementen.’

Wallcovering

De verschillende verdiepingen hebben elk een eigen sfeer. Het drukke behang is op maat gemaakt door Daisy James. Dit bedrijf levert wallcovering op vinyl. Het ontwerp wordt digitaal gemaakt. Klanten kunnen daardoor zelf een ontwerp doorsturen. ‘Ik koos voor retro, bourgondisch eten en middeleeuwse schilderijen.’ Het drukke behang wordt gecombineerd met een eveneens drukke vloerbedekking, in dezelfde aardse tinten als het behang.

Le BarrageLichtkunstwerk van kubussen

Overal waar je zit, is het comfortabel warm en valt er wat te zien. Van grote opvallende dingen zoals de lichtkunstwerkstuk van kubussen aan het plafond tot details, zoals de lichtstrips boven de rugleuning van de rondzitjes.’

Le Barrage heeft een knuffelkluis

Elementen van het oude pand zijn zichtbaar in de houten plafonds, de schouw met openhaard, de kluis en in de Delfs blauwe tegels. De kluis van de voormalige Rabobank is wijnkluis geworden waar gasten een kijkje mogen nemen. Van Dijl: ‘Eigenlijk is het een knuffelkluis: de kille uitstraling van een kluis hebben we doorbroken door de buitenkant te behangen met kussens. Deze zachte bekleding zorgt ook voor een goede akoestiek.’

Restaurant is zo stijf, bistro ademt gezelligheid

Bjorn van Dijl omschrijft Le Barrage, wat ‘de dam’ in het Frans betekent, als een grote bistro. ‘Restaurant is zo stijf. Bistro daarentegen ademt gezelligheid en een gemoedelijke bourgondische sfeer’, zegt hij. De zaak heeft een uitgebreide Franse bistrokaart met moderne invloeden van wereldkeukens. Daarnaast zijn er de ‘Smaakmakers’: shared dining-gerechtjes variërend van oesters met komkommer-gin-tonicschuim tot Chinese eend gerold in pannenkoekjes met hoisinsaus.

De partijen die samenwerkte met Bjorn van Dijl

Van Dijl werkte samen met verschillende partijen: interieur-ontwerp is gedaan door Ferry Tabeling van Heineken Interieur Design, verbouwing en ruimtelijk ontwerp door Jeroen Smeelen van Smeelen Projects, interieurbouw door Woodfever en aannemer APHoutconstructies, elektra en licht door DEP en geluid door Van Dijl zelf. Het behang is afkomstig van Daisy James en de keuken van Metos.

Foto’s: Peter Baas

Meer lezen over horecaondernemer Bjorn van Dijl

Foto's

Reageer op dit artikel