fotoreportage

Binnenkijken bij Gerardushoeve Epen: van gedateerd naar hip en stads

Restaurant 2420

Vaste gasten van Gerardushoeve in Epen beleven een cultuurshock bij het betreden van het volledig verbouwde en gerestylede restaurant. ‘De ‘gedateerde’ zaak is getransformeerd tot een toegankelijk stads en hip restaurant.

Binnenkijken bij Gerardushoeve Epen: van gedateerd naar hip en stads

Ondernemersechtpaar Judith en Eugène Vaessen ontwierp samen met designer Hans Kuijten, het vernieuwde concept. Het design van Gerardushoeve is op twee pijlers geïnspireerd: de uitkijk op de vele hectaren heuvellandschap en de pure en eerlijke producten van Gerardushoeve. ‘Gasten komen nu niet alleen meer voor het diner en wijds panoramisch uitzicht over het Limburgs heuvelland, maar voor de totale beleving van het concept’, zegt designer Hans Kuijten.

Glooiende landschap element in het interieur

Hans: ‘Het glooiende landschap en kleurstelling van de natuur is een dankbaar element in het interieur: groene en bruine tinten, taupe en afgezwakt groen.’ Judith en Eugène hebben alles in eigen beheer én in huis, van productie tot op de kaart. Eugène: ‘We hebben onze eigen lakenvelders, uitloopvarkens, eenden, welke door lokale boeren speciaal voor ons gefokt worden. Het wild komt uit het Vijlenerbos, recht tegenover ons.’ De puurheid vind je ook terug in het interieur. ‘Er zijn eerlijke materialen gebruikt. Daar- naast geven koper, messing en luxe stoffen het concept een kwaliteitsslag,’ zegt Hans.

Gerardushoeve EpenSteeds chiquer en rijker

Judith: ‘Hans is een ‘creator’ pur sang. Gaandeweg het ontwerpproces werd het interieur steeds rijker en chiquer, maar nog steeds heel toegankelijk voor een breed publiek. We wilden ook de jeugd aan ons binden. Die trok voorheen naar de steden, 20 km verderop.’

Gerardushoeve is verdeeld in wijkjes

De grote zaak is in ‘wijkjes’ verdeeld door vijf verschillende soorten vloeren: een heksagon houten vloer, een donkere visgraat houten vloer, tegels in werkgebieden en twee tapijtsoorten in de kleur en structuur van het landschap. In het tapijt zit diepte; golvend zoals het landschap. ‘Door diverse hoekjes ervaren de gasten warmte en een volle zaak, ook al zitten ze met z’n vijfjes’, aldus Eugène. Het akoestische plafond is in de zitgebieden verlaagd en bekleed met behang.

Gerardushoeve EpenBlikvangers in Gerardushoeve

Kuijten: ‘Blikvangers zijn de twee haardwanden en de vouwwand van ruw hout waarmee de serre afgescheiden kan worden tot een privéruimte voor maximaal dertig personen. Ook de lamp, ‘The Dream’ van Maretti, valt gelijk bij binnenkomst in het oog. Een denkbeeldige loper leidt naar deze antraciete glasdruppels boven de ruige, ronde houten tafel achterin de zaak. De met de hand op het behang getekende figuren op enkele muren geeft een speels effect.’

Cijfers:

650.000 euro
De verbouwing, inclusief restyling kostte in totaal 6,5 ton. Een serre van 6 meter is in de stijl van de boerderij aangebouwd. Eugène ‘Als ik Judith en designer Hans Kuijten hun gang had laten gaan in het creatieve ontwerpproces, was de investering nog wel meer geweest.’

220 zitplaatsen
De verbouwing, inclusief restyling kostte in totaal 6,5 ton. Een serre van 6 meter is in de stijl van de boerderij aangebouwd. Eugène ‘Als ik Judith en designer Hans Kuijten hun gang had laten gaan in het creatieve ontwerpproces, was de investering nog wel meer geweest.’

350 vierkante meter
De totale oppervlakte van het restaurant is 350 vierkante meter.

12 schedels en geweien
Eugène jaagde vroeger zelf. Enkele schedels met geweien van herten lagen al 18 jaar in een kist op zolder. Van Judith mochten ze nooit in de zaak opgehangen worden. Eugène zegt lachend: ‘Daar is dus Hans Kuijten voor nodig. Ik ben hem eeuwig dankbaar.’

1 maand
Eugène: ‘Ik ben conservatiever en Judith en Hans denken out-of-the-box. Het duurde een poos voordat we het samen eens waren over het tafel- en stoelenplan. Natuurlijk moet het mooi zijn, maar ik bewaakte de routing en de omzetmogelijkheden. Na een maand hadden we een compromis en konden we verder in het proces.’

De ondernemers van Gerardushoeve zitten niet stil

Gerardushoeve heeft naast een restaurant ook een hotel. Beide panden liggen een paar kilometer van elkaar vandaan. De actieve ondernemers Judith en Eugène zitten niet stil. Ze verbouwen en veranderen geregeld. Twee jaar geleden namen ze voor 5 ton de hele keuken onder handen en over vijf jaar knappen ze de buitenkant, het terras en de parkeerplaats op.

Welke partijen realiseerden de verbouwing en restyling?

De ondernemers werkten daar waar mogelijk met partijen uit de buurt, maar vooral met partijen die konden inspelen op het creatieve proces van Hans. Judith: ‘Hans zag in New York een behang dat per se bij ons aan de wand moest komen. Gevolg is dat de stoelen die we net hadden uitgezocht ook weer aangepast moesten worden. Alle partijen dachten met ons mee, het was een soort samensmelting.’ Die partijen zijn onder andere: Satelliet (meubilair), Nijboer (interieur), Daniels Openhaarden Rotterdam (haarden), Maretti (verlichting), All in One Reclame (kunst en prints) en Bloemen Parket Kerkrade (vloeren).

Foto’s: Peter Baas

>>> Leestip: Stappenplan voor het opzetten van een zaak: van marktonderzoek tot ontwerp.

 

Reageer op dit artikel