nieuws

Mossel vraagt restaurants om geduld

Restaurant

Restaurants die op het punt staan hun mosselcreaties op de kaart te zetten, moeten nog even geduld hebben. Door het koude weer in het voorjaar heeft de mossel een fikse groeiachterstand opgelopen. Leveranciers vragen om geduld.

Het ziet er naar uit dat goede mosselen pas vanaf augustus verkrijgbaar zijn. Normaliter is dat een maand eerder. ‘We gaan er altijd vanuit dat de consument kiest voor kwaliteit en daar zal nu nog echt even op gewacht moeten worden’, aldus Edwin Foundraine van mosselhandel Prins Dingemans uit Yerseke in De Telegraaf.

Ook Floor de Groot van Aqua Mosselen vraag om geduld. ‘Wij kunnen de natuur niet dwingen. We gaan binnenkort weer monsters nemen. Mochten ze dan nog te mager zijn, dan doen we het twee weken later weer. Ik hoop toch dat we begin augustus volop mosselen hebben’.

Door de vertraging van het mosselseizoen wordt de bekende mosseldag in Yerseke gehouden op 19 augustus. Eerder dit jaar werd ook het haringseizoen uitgesteld door het koude weer.

Ondanks de onzekerheden staat inmiddels wel vast dat er dit jaar aanzienlijk minder mosselen zullen zijn dan in voorgaande jaren. Omdat er in 2004 weinig mosselzaad kon worden opgevist, is de oogst naar verwachting ongeveer de helft kleiner dan vorig jaar, zegt Van Geesbergen.

Mosselliefhebbers die echt niet kunnen wachten, kunnen in de restaurants al wel terecht voor de zogenoemde hangcultuur-mosselen. Die zijn over het algemeen altijd enkele weken eerder rijp dan de ‘gewone’ mosselen van de bodem.

* Tips en antwoorden op vragen over mosselen

Reageer op dit artikel