nieuws

Boerenkaas oorzaak salmonellabesmetting

Restaurant

De bronnen van de salmonellabesmetting in Twente zijn enkele partijen boerenkaas. Dat hebben de GGD Twente en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Vanaf december vorig jaar zijn in Twente tenminste honderd mensen met de zeldzame salmonellabacterie typhimurium 560 besmet geraakt. In heel Nederland ligt het aantal op 140. De partij boerenkaas wordt vernietigd, terwijl verdachte kazen die al waren geleverd worden teruggehaald.

Domme pech
Volgens een woordvoerder van de Voedsel en Waren Autoriteit treft de producent van de boerenkaas geen blaam. ‘Er is bij het productieproces aan alle wettelijke voorschriften voldaan. In dit geval is het domme pech. Deze salmonellabacterie komt gewoon in de lucht voor en in dit geval dus op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.’

Zelfcontrole
De Bond van Boerderij Zuivelbereiders (BBZ) zegt in een reactie geschrokken te zijn, maar heeft geen aanwijzingen dat soortgelijke problemen zich voordoen bij andere zuivelboerderijen. Volgens een woordvoerder is de besmetting aan het licht gekomen door zelfcontrole van het getroffen bedrijf.

Reageer op dit artikel