nieuws

Den Blijker: ‘Magnetron direct uit keuken

Restaurant

De magnetron moet direct uit de restaurantkeuken. Dat vindt chef-kok Herman den Blijker. Den Blijker doet zijn uitspraak in een artikel over zijn nieuwe tv-programma ‘Herrie in de Keuken’, in TV Weekeinde, een bijlage van De Telegraaf.

Den Blijker helpt in zijn programma restauranthouders om zakelijk succesvoller te zijn. Den Blijker: ‘De eigenaren bellen met de vraag of ik eens wil komen kijken. Ze draaien wel een omzet, maar winst komt er nauwelijks uit. Daar verandering in brengen, vind ik een lekkere uitdaging. De magnetron moet er bij restaurants meteen uit. Ik laat ze het verschil zien en proeven tussen een diepvriesvis en een vers exemplaar.’

Verder gaat Den Blijker met het hele concept aan de slag, waarbij hij vooral stuurt op cijfers. ‘Je wilt niet weten hoe vaak ik bij restaurants ben binnengestapt waar de uitbater niet eens weet welk bedrag hij dagelijks kwijt is aan inkopen voor de keuken of hoe hoog zijn personeelskosten zijn. Met de prijzen op de menukaart erbij heb ik dat sommetje in vijf minuten gemaakt. Als er omzet is moet er geld te verdienen zijn.’

‘Vaak is het ook de hele aankleding van de zaak. Verkeerde kleuren, slecht meubilair, een gesloten keuken. Soms ligt de keuken te ver, waardoor het bedienend personeel geen feeling houdt met de gasten, of men kan niets over het menu van de dag vertellen.’

De serie Herrie in De Keuken start dinsdag. Vanaf 21.30 uur is het programma te zien bij omroep YORIN. In de eerste uitzending geeft Den Blijker les aan Bistro La Fourchette in Huissen. Het programma is een kopie van het succesvolle ‘Oorlog in De Keuken’ bij de BBC van de Britse vloekkok Gordon Ramsay.

Reageer op dit artikel