nieuws

Chinese horeca niet allemaal rot

Restaurant

De Raad voor Journalistiek (RvJ) heeft de Chinese horeca in Nederland gelijk gegeven in hun klacht over een uitzending van Netwerk, waarin werd gesuggereerd dat het overgrote deel van de Chinese restaurants aan moderne slavernij doet.

Chinese horeca niet allemaal rot

In een reportage van de NCRV, uitgezonden bij Netwerk in januari, werd een beeld geschetst dat in veel Chinese restaurants in Nederland illegalen aan het werk zijn die daar worden uitgebuit. De reportage schoot de afdeling Chinees-Indische bedrijven van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en het Inspraakorgaan Chinezen (IOC) in het verkeerde keelgat, waarna zij gezamenlijk naar de RvJ stapten.

De reportage zou tendentieus zijn. De geïnterviewden gebruikten het woord ‘chinees’ nooit, ze spraken allemaal over de horeca in het algemeen. Door de montage van hun uitspraken en het gebruik van een voice-over werd wel die suggestie gewekt, meenden KHN en IOC.

De raad achtte de klacht, dat de berichtgevingtendenties was en er geen wederhoor bij de klagende partij is gepleegd, deels gegrond. Netwerk heeft inmiddels het advies van de Raad opgevolgd en op de site de reportage gerectificeerd.

Reageer op dit artikel