nieuws

Pikante ontdekking voor Australische wijnmakers

Restaurant

In een door henzelf benoemde ‘doorbraak van de eeuw’ hebben Australische wetenschappers het aromatische bestanddeel ontdekt dat de zwarte pepergeur en -smaak aan rode wijn geeft.

Pikante ontdekking voor Australische wijnmakers

Onderzoekers aan het Australian Research Institute deden er acht jaar over, voor ze vorig jaar het bestanddeel, ‘Rotundone’ genaamd, konden vinden. Ze hielden hun vondst geheim totdat alle patenten rond waren. Allan Pollitz, één van de onderzoekers, noemt de ontdekking van groot belang, ‘misschien zelfs de belangrijkste van onze generatie’.

Het zwarte peperaroma is kenmerkend voor veel van de in Australië geproduceerde Shiraz wijnen. Deze ontdekking kan een revolutie betekenen voor Australische wijnboeren, die hun productieproces zo kunnen aanpassen dat ze het bepaalde smaakeigenschappen versterken of verminderen.

‘Als je eenmaal weet wat het bestanddeel precies is, kun je uitvinden hoe en waar het ontstaat. Met die kennis kun je de eigenschappen maximaal benutten”, zegt Jamie Goode, auteur van The Science of Wine, op de website Decanter.com. “Zo kunnen middelmatige wijnmakers toch zeer smaakvolle wijn maken, die nog goedkoop is ook.’

Eén van de beste wijnmakers van Australië, Bruce Tyrell, vindt dat het vooral de commerciële kant van de industrie helpt. Zelf zegt hij liever gebruik te maken van wat de natuur hem biedt.

Reageer op dit artikel