nieuws

Smulders klaar voor Europees kookduel

Restaurant

Toine Smulders gaat weer wedstrijdkoken. De SVH Meesterkok en eigenaar van restaurant Villa Copera in het Gelderse Tolkamer neemt deel aan het Europees Kampioenschap van de Global Chefs Challenge in Boedapest. Smulders ziet kansen.

Smulders klaar voor Europees kookduel

De Global Chefs Challenge, die van 25 tot en met 28 september wordt gehouden, maakt onderdeel uit van de WACS, de World Association of Chefs Societies. Dit is de wereldwijde overkoepelende organisatie van koksverenigingen.

Smulders, die door Robert Hartelmann wordt geassisteerd, wordt afgestuurd door het Koksgilde. Hij neemt het op tegen zeven andere Europese kandidaten. De winnaar plaats zich voor het WK, dat over twee jaar wordt gehouden in Dubai.

Terrine

Smulders, die in de jaren negentig regelmatig kookwedstrijd won, denkt kansrijk te zijn in Boedapest. ‘Het niveau is hoog. Mijn voordeel is dat ik ervaring heb. Het is toch heel iets anders dan koken in een restaurant. Je hebt te maken met een vreemde omgeving, vreemde pannen en vreemde ogen’.

Veel mogelijkheden op voorbereiding op het kookduel is er niet. ‘We krijgen een mysterie box en daarmee moet je een menu maken. Ik denk dat ik een terrine ga maken. Dat doen anderen waarschijnlijk niet, zodat ik me kan onderscheiden. Verder zit er in zo’n box vaak iets van chocolade en noten. Daar maak ik dan een mooi taartje van’.

De deelnemers op een rij

Hans-Peter Flink (Oostenrijk)

Jan Horký (Tsjechië)

Holger Mootz (Duitsland)

Attalia Biscár (Hongarije)

Corinne Colles (Luxemburg)

Toine Smulders (Nederland)

Friederich Zemanek (Zwitserland)

Sebastian Krauszowicz (Polen)

Zie ook

Reageer op dit artikel