nieuws

Haagse Horeca moet hipper

Restaurant

De VVD in Den Haag wil fors meer horeca in de stad. Volgens de liberalen heeft Den Haag nu een stoffig ‘ambtenarenborrel’-imago. Dat moet veranderen door nieuwe discotheken, restaurants, barretjes en nachtclubs in de hofstad.

Haagse Horeca moet hipper

‘Het stadsbestuur moet zich inzetten om nieuwe horecaformules aan te trekken, de vergunningverlening voor horecaondernemers eenvoudiger te maken en het experiment met vrije openingstijden in het centrum uit te breiden,’ vindt de VVD.

Wie in Den Haag Horeca wil beginnen, moet zich door een enorme berg aan papieren en vergunningen heen worstelen. ‘Niet echt een stimulans voor ondernemers’, zegt de VVD.

mes

In Amsterdam is het tegenwoordig mogelijk van achter de computer in één keer alle vergunningen aan te vragen. Dat moet volgend jaar ook in Den Haag kunnen, meent de VVD. ‘De gemeente moet het mes zetten in de wirwar van vergunningen en procedures voor de horeca.’

De Haagse horecawethouder Frits Huffnagel kan zich wel vinden in de wensen van de VVD. ‘Hoewel wij als gemeente natuurlijk geen café gaan beginnen, wil ik wel kijken hoe we het zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken om nieuwe horeca naar Den Haag te krijgen.’

Ook wil de wethouder graag het ‘Amsterdamse’ aanvraagsysteem voor vergunningen in Den Haag invoeren. ‘Natuurlijk, ik heb het zelf in Amsterdam geïntroduceerd’, aldus Huffnagel.

Randvoorwaarden

De Haagse liberalen verbazen zich verder over het feit dat er zo weinig zaken zijn waar je na twee uur ’s nachts nog terecht kunt voor een drankje, terwijl de sluitingstijden vrij zijn gegeven, schrijft De Telegraaf

Huffnagel zegt zich dat ook wel eens af te vragen. ‘Maar als gemeente kunnen we ondernemers moeilijk dwingen langer open te blijven. Wel wil ik onderzoeken waarom ze vroeg dicht gaan. Misschien kunnen we dan betere randvoorwaarden scheppen om toch langer open te blijven.’

Haags gemeenteraadslid voor de VVD Bart de Liefde is blij met de toezeggingen van de wethouder. ‘Bij een internationale stad hoort ook een aantrekkelijk aanbod van horeca. Niet in de laatste plaats omdat horeca ook van enorme invloed is op het sociale, ruimtelijke en economische beeld van Den Haag.’

Reageer op dit artikel