Wakker Dier wil opheldering valse beschuldiging

De stichting Wakker Dier ontkent restaurant Kaatje bij de Sluis in Blokzijl te hebben bedreigd. Dat laat Cindy Doggen, van de grootste dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor landbouwdieren, weten. 'Bedreiging is een strafbaar feit en daar doen wij niet aan.

De redactie van Zibb.nl/horeca ontving vorige week een e-mail van eigenaar Peter Postma van het fameuze restaurant in Blokzijl. Postma gaf daarin aan dat hij telefonisch benaderd was door Wakker Dier. Volgens Postma eiste Wakker Dier onder 'dreigementen en veel gezeur' eenden- en ganzenleverpaté van de menukaart te halen.

'We zijn een publieksvriendelijke en legale organisatie', zo laat Doggen weten. 'Er is geen sprake van bedreiging, wij geven uitsluitend voorlichting. Het is opmerkelijk dat Postma in zijn mail schrijft bedreigd te worden, terwijl hij afgelopen maandag in een radioprogramma van RTV-Oost heeft gezegd niet bedreigd te worden door Wakker Dier, noch zich bedreigd te voelen door Wakker Dier.’

Doggen: ‘De ganzen hebben overigens meer reden om zich bedreigd te voelen. Kaatje verkoopt zieke, door dwangvoedering vervette lever van ganzen. Dat is hun goed recht. Net zoals het ons goed recht is om het publiek eerlijke voorlichting te geven over de productiewijze van foie gras. Eigenaar Postma kan er geen problemen mee hebben dat wij het publiek volledig voorlichten, lijkt mij. ‘

Doggen vervolgt: ‘Wij hebben Kaatje een informatiebrief gestuurd. Vervolgens hebben we telefonisch contact gehad en aangegeven dat Kaatje op onze “foie gras zwarte lijst” zou komen die wij op onze website www.wakkerdier.nl tonen. Zo kan het publiek een afgewogen keuze maken of zij in een restaurant willen eten waar dit dieronvriendelijke product, wat in Nederland niet eens meer geproduceerd mag worden, geserveerd wordt.’

De Twentsche Courant Tubantia meldt dat restaurant De Beukenhorst binnenkort geen foie gras meer serveert. Eigenaresse Desiree Bulten nam die beslissing na tussenkomst van Wakker Dier. Bulten: 'Al onze producten zijn biologisch en dit staat daar haaks op. Maar we gaan kijken naar alternatieven.'

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.