nieuws

Buurman restaurant naar rechter om stank

Restaurant

Hans Velderman is de stankoverlast van het naastgelegen wokrestaurant in zijn woonplaarts Ewijk meer dan beu. Hij heeft niets tegen de ondernemers, maar hij voelt zijn leefomgeving aangetast en stapt naar de rechter, om de gemeente te dwingen op te treden. De restaurateur vindt het maar overdreven.

Buurman restaurant naar rechter om stank

Velderman zwaait nog altijd naar zijn Chinese buren van wokrestaurant Fong Shou in Ewijk. Maar hij is bang dat, nu hij naar de rechter stapt, die vriendelijke groet binnenkort achterwege blijft. ‘De familie Chen en wij komen nu in een ruzie-achtige sfeer omdat de gemeente weigert op te treden tegen de stankoverlast.’

Volgens Velderman, die samen met zijn vrouw achter het restaurant woont, kan hij bij zuidwesten wind geen raam meer openzetten of de Oosterse kookluchten overvallen zijn huis. ‘En ook in de tuin heb je veel overlast.’ Een ambtenaar van de gemeente Beuningen deed een onderzoek naar de klacht en oordeelde dat de luchtjes van Chen geen geurgrenzen overschrijden, meldt de website Deondernemer.nl.

Velderman denkt daar anders over: ‘De gemeente heeft een slecht onderzoek uitgevoerd. Volgens de Universiteit van Utrecht moet een snuffelonderzoek bijvoorbeeld altijd met meerdere mensen worden gedaan.’ Ook interpreteert Velderman de regels over stankoverlast anders dan de gemeente en de bezwarencommissie.

‘Als er overlast is, kan de gemeente gewoon ingrijpen. Bovendien grijpt de commissie terug naar regels van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), maar die zijn nooit door de gemeenteraad goedgekeurd en dus niet van kracht in Beuningen.’ Velderman stelt dat de afvoer van het wokgedeelte en die van de keuken niet aan de regels voldoen.

‘De etenslucht gaat ongefilterd naar buiten en ook de schoorstenen zijn te kort.’ Ying Xing Chen van wokrestaurant Fong Shou: ‘Heel vervelend, maar de ventilatoren zijn gloednieuw en voldoen aan de eisen. De gemeente heeft alles gecontroleerd en andere buren hebben geen last van de kookluchten.’ Velderman: ‘Ik hoop dat ik bij de rechter wel begrip vind. Ik gun de familie Chen alles, maar niet ten koste van onze leefomgeving.’

Reageer op dit artikel