nieuws

Weer recordprijzen voor topwijnen

Restaurant

Bij verschillende transacties zijn afgelopen week recordbedragen betaald voor topwijnen. Bij een veiling van Sotheby’s in Londen bracht een collectie Chateau d’Yquem 466.000 euro op, bij een privétransactie werd 312.000 euro neergelegd voor een set Domaine de la Romanée-Conti.

Weer recordprijzen voor topwijnen

Wijn als investering wint aan populariteit, en daarmee stijgen ook de prijzen van de absolute topwijnen, die het meest gewild zijn bij investeerders en verzamelaars. Het matige economische klimaat is volgens kenners nauwelijks van invloed op de top van de markt. Door de zwakke dollar wordt er juist meer wijn verhandeld, waarbij de stromen voornamelijk van de VS naar China lopen.

Ook de set van 27 flessen Romanée-Conti werden door een ondernemer uit Beijing gekocht, meldt Decanter.com. Hij kocht de collectie, waaronder een zeldzame originele kist uit 1978 en flessen uit 1961 en 1990, van een Amerikaanse verzamelaar. De Chinees kocht eerder al een kist Chateau Pétrus 1982 voor 37.500 euro.

Het betaalde bedrag, 312.000 euro, is mogelijk het hoogste bedrag ooit betaald voor een collectie van het beroemde wijnhuis in de Bourgogne. Dat is niet met zekerheid te zeggen, omdat wijnen van Romanée-Conti regelmatig van eigenaar veranderen, meestal zonder tussenkomst van veilinghuizen of andere tussenpersonen. De bedragen bij die transacties blijven meestal geheim.

Sotheby’s kan wel met zekerheid zeggen dat het veilinghuis met de 466.000 euro voor een collectie van 136 flessen uit 70 jaargangen d’Yquem haar eigen record verbroken heeft. Nooit eerder werd in Londen een dergelijk bedrag betaald voor wijn.

Het oude record stamde alweer uit 1997, toen 300 flessen uit de privékelder van Andrew Lloyd Webber 306.000 euro opbrachten, meldt Decanter.

Bij het veilinghuis werd deze week ook een enkele fles Chateau d’Yquem uit 1811 verhandeld. Ook die fles ging voor een recordbedrag weg: 49.250 euro is bij Sotheby’s het hoogste bedrag ooit betaald voor een enkele fles. Tegelijk met deze fles werd ook een d’Yquem 1847 verkocht voor 42.000 euro.

Mogelijk komen er meer records aan, want Sotheby’s heeft op dit moment nog meer flessen d’Yquem staan, die eind mei onder de hamer komen. Het gaat om een magnum 1945, en 12 flessen 1976.

Meer wijnberichten:

Reageer op dit artikel