nieuws

Beren-restaurants bedreigd met bomaanslagen

Restaurant

De redactie van het Algemeen Dagblad in Rotterdam heeft een anonieme dreigbrief ontvangen waarin staat dat de Beren-restaurants deze zomer doelwit worden van bomaanslagen. De bedreiging is met krantenletters geplakt en op een envelop gekopieerd. De tekst luidt: ‘Beren eetcafes deze zomer doelwit bom ontploffing’.

Beren-restaurants bedreigd met bomaanslagen

De politie neemt de bedreiging serieus en neemt de brief in onderzoek, al weet ze nog niet in welke hoek de dreigementen moeten worden gezocht. Gekeken wordt of de dreigementen verband houden met de poging collega-eigenaar Robert Cramwinckel te ontvoeren. De Berenbaas werd eind april in zijn Lekkerkerkse woning verrast door een man met een neppolitie-uniform en een handlanger. De daders zijn nog voortvluchtig.

De eigenaren van de Beren-restaurants weten niet hoe ze het beangstigende bericht moeten opvatten. ‘Ik kan niet inschatten hoe serieus ik dit moet nemen’, zegt eigenaar Ad Schaap in het Algemeen Dagblad. Of de schrijver dezelfde man is als die achter de poging ontvoering, durft hij ook niet te beweren. ‘Misschien is het wel een andere grappenmaker.’

Hij zegt geen idee te hebben wie de afzender kan zijn. ‘Ik kan met niet voorstellen dat het iemand van binnen het bedrijf is. We hebben de afgelopen tien jaar in totaal één arbeidsconflict gehad. Ik denk dat het ook niet persoonlijk is.’

Eerder gaf Cramwinckel aan de dader van de inval in zijn huis te kennen. Wie het dan was, wilde hij niet kwijt. Wel vertelde de Lekkerkerker dat het mogelijk ‘met geld te maken’ had. Ondanks deze vermoedens is er echter nog niemand gearresteerd.

Personeel gelaten

Het personeel van de zeventien Beren-restaurants en de bezorgbeer heeft gelaten gereageerd op een anonieme dreigbrief waarin wordt gewaarschuwd voor bomaanslagen.

De directieleden zelf zijn geschrokken van het dreigement, maar ze weten het met een ‘goede dosis Rotterdamse nuchtere mentaliteit’ te verwerken.

De directieleden hebben inmiddels alle duizend werknemers, en de ouders van jonge krachten, geïnformeerd over de brief. Daar werd redelijk gelaten op gereageerd, zei directeur Ad Schaap vrijdag. ‘Iedereen vindt het vervelend, maar niemand ervaart de brief als dreigend’, aldus Schaap in het Brabants Dagblad.

Schaap zegt niet eerder soortgelijke dreigbrieven te hebben ontvangen. ‘Maar we zijn een redelijk groot bedrijf en er gebeuren af en toe dingen die niet prettig zijn.’ Later in het journaal op 3FM zij hij ‘er niet waker van te liggen. Wij hebben 17 vestigingen, dus de kans dat dit bij ons gebeurt, is groter dan bij een restaurant met maar één zaak.’ Verder wil hij de zaak vooral overlaten aan de politie. ‘Die zal ons wel inlichten.’

Tegenslagen

De bedreiging en poging ontvoering zijn niet de eerste tegenslagen voor de restaurantketen. Tussen 2002 en 2008 woedden er branden in vijf berenvestigingen. Enkelen brandden zelfs volledig uit. Oorzaak zou veelal problemen met de afzuiginstallatie zijn geweest.

De brand bij Brutus Beer aan de Boompjes leidde tot een juridisch gevecht met de verzekeraar over de uitbetaling van het schadebedrag. De rechtbank vond dat de verzekeringsmaatschappij niet de gevraagde 956.528 euro hoefde uit te keren, omdat het bedrijf geen filters in de afzuiginstallatie had die een dergelijke brand hadden voorkomen.

Ad Schaap en Robert Cramwinkel hebben inmiddels laten weten van plan te zijn de beveiliging van de eetcafés aan te scherpen. Volgens Schaap moeten camera’s en alarminstallaties voldoende zijn om de dreiging ongedaan te maken.

Meer berichten over de Beren-restaurants:

Reageer op dit artikel