nieuws

Smulders wereldkampioen koken

Restaurant

Toine Smulders, eigenaar van Villa Copera in het Gelderse Tolkamer, is wereldkampioen koken geworden. Smulders schreef in Dubai de kookwedstrijd van het World Association of Chefs Societes op zijn naam. Een cheque van 20.000 dollar en wat vreugdetranen waren het gevolg.

Smulders wereldkampioen koken

Vanuit Dubai laat Smulders de internetredactie van Misset Horeca weten dolgelukkig te zijn met deze zege. ‘Man, als je de hele wereld kookwereld daar ziet staan, dan pink je wel een traantje weg met zo’n titel’, was de eerste reactie van de winnaar.

Met deze zege mag Smulders zich 20.000 dollar rijker noemen. Al gaat van het prijzengeld nog een flinke hap af. ‘Omdat ik veel kookapparatuur had meegenomen, had ik 80 kilo overgewicht op het vliegveld à 15 euro per kilo. Maar dat weegt niet op tegen deze titel’.

Smulders, sinds vorig jaar eigenaar van Villa Copera, maakte indruk op de jury door smaak en technieken. ‘Ik zoveel mogelijk verschillende technieken gebruikt. Daarnaast heb ik me goed laten begeleiden door Wynand Vogel, die veel ervaring heeft met wedstrijdkoken. Hij heeft gehamerd dat ook de presentatie belangrijk is.’

Eerste reactie van Toine Smulders

Mystery box

De opdracht voor de deelnemers aan het WK was om in vier uur tijd voor twaalf juryleden een viergangenmenu met dagverse ingrediënten uit een mysterie box te maken. Een gedeelte van de inhoud van de mystery box werd enkele weken bekend gemaakt.

Voor Smulders is de titel vooral belangrijk om Villa Copera op de kaart te zetten. ‘En ik zie het altijd als een wedstrijdje tegen mezelf. Met het prijzengeld ga ik een mooie oude Italiaanse Vespa scooter kopen. Lekker toeren bij ons over de dijk’.

Naast een cheque van 20.000 dollar kreeg Smulders ook een reis aangeboden naar een warm land en een fraaie trofee. Achter Nederland werd Noorwegen tweede en de USA derde. Smulders behaalde vorig jaar de Europese titel wat het toegang gaf tot deelname aan het WK in Dubai.

Reageer op dit artikel