nieuws

Minder illegale arbeid in Chinese horeca

Restaurant

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij controles op illegale arbeid minder overtredingen bij Chinese horeca aangetroffen dan in de jaren ervoor. Volgens het jaarverslag werpt de aanpak van illegaal werk vruchten af.

Minder illegale arbeid in Chinese horeca

In de Chinese horeca is de illegale arbeid in twee jaar afgenomen met ruim twintig procent. Fraudeerde in 2005 bij controles nog de helft, vorig jaar was dit 29 procent.

Ook andere sectoren als land- en tuinbouw en de bouw werden geïnspecteerd. Het totaal aantal overtredingen daalde van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005 naar 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007.

Voor een deel komt dit door het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie, waardoor onder meer Polen hier legaal kunnen werken. Strenge controles en hoge boetes spelen ook een rol.

In de land- en tuinbouw daalde het percentage overtredende bedrijven naar 13. In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor 49 miljoen euro aan boetes uit wegens illegale arbeid.

De Arbeidsinspectie heeft speciaal gelet op onderbetaling en stuitte op 75 vermoedelijke overtredingen. Dit jaar vinden speciale controles plaats bij bedrijven waar veel mensen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie werken, zoals Polen. Daarvoor gaan dit jaar 24 inspecteurs extra op pad.

De inspectie schreef vorig jaar ook voor 6 miljoen aan boetes uit wegens tekortkomingen in de arbeidsomstandigheden. Het aantal aangetroffen overtredingen ligt op 55 procent en is al jaren stabiel.

De Arbeidsinspectie kreeg vorig jaar 2300 meldingen van ernstige ongelukken op het werk, tegenover 2100 een jaar eerder. Vooral jonge mensen en uitzendkrachten lopen een hoog risico. De kans op een ongeluk is het grootst in de bouw. In de vervoerssector is de kans op een ongeluk toegenomen; vooral bij het laden en lossen gaat het fout.

Reageer op dit artikel