nieuws

Jaap Klosse overleden

Restaurant

De grondlegger van het befaamde horecabedrijf De Echoput in Hoog Soeren en mede-oprichter van de Alliance Gastronomique Jaap Klosse is overleden. Klosse overleed op maandag 22 december. Hij was al enige tijd ziek.

Jaap Klosse overleden

Het overlijden van Jaap Klosse is bekend gemaakt door zoon en huidig eigenaar van De Echoput, Peter Klosse.

Van 1955 tot 1986 was Jaap Klosse de eigenaar van restaurant De Echoput. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit van eenvoudig theehuis tot gerenommeerd restaurant. Al in 1967 kreeg het een Michelinster. Jaap Klosse was een van de oprichters van de Alliance Gastronomique, de vereniging van de beste restaurants van ons land en hij was voorzitter van dit samenwerkingsverband van 1976 tot 1988. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot erevoorzitter.

Na zijn bedrijf te hebben overgedaan aan zijn zoon Peter, verdiepte Jaap Klosse zich in de essentie van de gastronomie. Hij werkte mee aan de vertaling van ‘Ma Cuisine’, het basiskookboek van de beroemde chef Escoffier en schreef samen met Hubrecht Duijker het boek ‘Kaas en wijn feest’ en columns voor diverse bladen.

Hiermee legde hij de basis voor het moderne smaakonderzoek dat later heeft geleid tot een veel beter begrip van smaak en de gastronomische beginselen. Jaap’s zoon Peter promoveerde in 2004 aan de Universiteit van Maastricht op de smaakstijlentheorie. De Echoput ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een gastronomisch vijfsterrenhotel. Het werd in 2007 door Jaap Klosse officieel geopend door het ingebruikstellen van de waterbron.

Jaap Klosse was een ware levenskunstenaar. Op 30 december is er in het voormalige zendstation van Radio Kootwijk een herdenkingsbijeenkomst. Ter nagedachtenis is een boekje samengesteld met een aantal van zijn columns.

Jaap Klosse is 77 jaar geworden.

Reageer op dit artikel