Jan de Wit verrast met terugkeer naar Nederland

Jan de Wit, voormalig topchef van De Neederlanden in Vreeland, is terug in Nederland. In Amsterdam is hij een nieuw restaurant gestart, Le Restaurant. De Wit woonde tot voor kort in Zuid-Frankrijk en leek definitief van het Nederlandse culinaire podium te zijn verdwenen.

De nieuwsbrief van Culisite.nl meldt de terugkomst van De Wit en noemt het ‘dé culinaire verrassing van 2008’. De nieuwe zaak Le Restaurant is gevestigd aan de Tweede Jan Steenstraat schuin tegenover het Sarphatipark in Amsterdam.

De Wit is teruggekeerd vanuit Zuid-Frankrijk omdat zijn table d’hôte te veel kopzorgen kostte, zeker na een inbraak waarbij keukenapparatuur verdween. Eind vorig jaar vond De Wit op internet een geschikt in Amsterdam.

‘Op internet stuitte ik op restaurant Olav, dat te koop stond. Een heel mooi zaakje, met twintig couverts niet al te groot, en de koop was snel geregeld. We hebben alleen het interieur wat strakker laten maken door een binnenhuisarchitect. Het karakter zal simpel zijn maar met allure, niet stijf’, aldus De Wit op Culisite.nl.

Jan de Wit maakte furore als chef-kok van De Neederlanden in Vreeland. Daarvoor werd hij bekend door onder andere restaurant De Trechter aan de Hobbemakade in Amsterdam. Hij vertrok daar uit onvrede na een conflict over vuilniszakken en sprak de legendarische woorden: ‘In Frankrijk legt de overheid een weg aan naar een sterrenzaak, bij mij zetten ze de vuilniszakken voor de deur’.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.