nieuws

Australische wijnproductie in gevaar door vuur

Restaurant

De wijnoogst in de Australische wijngaarden zal met 20 procent dalen in vergelijking met 2008. Door de hitte en branden leiden wijnboeren Down Under schade.

Australische wijnproductie in gevaar door vuur

Hoge temperaturen van 48 graden Celsius en weinig regen zorgen de afgelopen tijd voor veel hitte in Australië. Ook de bosbranden ten gevolge van de droogte laten hun sporen na. De Australische wijnboeren zien hun oogst verdrogen.

Vergeleken met 2008 zal de wijnproductie Down Under met 20 procent terug lopen, zo meldt het Financieel Dagblad. In gebieden als McLaren Vale in het zuiden en in de staat Victoria is de oogst van druiven zelfs voor 50 tot 85 procent vernield.

De Nederlandse wijnbouwer Henk Strengers is ook getroffen. Hij laat weten dat vanuit zijn gaard in Hunter Valley geen enkele fles sirah-wijn naar Nederland komt. ‘Voor een echte topwijn heb je perfecte wijn nodig. Ik sla daarom gewoon een jaar over.’

De slechte druivenoogst komt op een ongunstig moment voor de Australische wijnmakers. De wereldmarkt van wijnen kampt met een overschot. De export van Australische wijnen naar met name de VS, was daardoor al teruggelopen.

Reageer op dit artikel