Volgens Naret zijn de zeven inspecteurs van de Benelux hard op zoek naar een nieuwe chef-kok die met Jonnie Boer en Sergio Herman kan wedijveren. ‘Nederland heeft veel meer potentieel dan België. Er zitten talentvolle kandidaten tussen de Nederlandse tweesterrenrestaurants die er nu zijn.’
In een
Parijs
Naret deed zijn uitspraken bij de presentatie van de honderdste editie van de Franse Michelingids deze week in het Musée d'Orsay in Parijs, schrijft
Volgens Naret geeft de constante kwaliteit van gerechten de doorslag om van twee naar drie sterren te komen. ‘Veel restaurateurs denken dat ze moeten investeren in meer personeel of een nieuw interieur, maar ze kunnen beter nog eens goed naar hun eigen creaties kijken. Een gerecht moet niet alleen goed zijn als de inspecteur op bezoek is, maar te allen tijde. Dat is wat telt. De aloude Michelinwet geldt tot op de dag van vandaag. Een driesterrenrestaurant moet de moeite waard zijn om 500 kilometer voor om te rijden.’
Koffertje
Ook maakt het volgens de baas van Michelin niet uit of de chef zelf in de keuken staat, het restaurant maar een paar maanden per jaar open is of op welke locatie de zaak zit. ‘Een chef krijgt drie sterren wanneer hij er klaar voor is en elke chef weet dat, als hij goed naar zichzelf luistert. Een chef moet niet voor de inspecteur willen koken, maar voor zijn gasten.’
Deze week brengt Michelin ook de eerste digitale versie van de gids voor de iPhone uit, later dit jaar volgt Nokia. Speciaal voor de honderdste editie van de Franse gids is een koffertje gemaakt met daarin de Franse uitgave en een boek over alle driesterrenchefs in de wereld. Wereldwijd telt Michelin 68 driesterrenzaken.