nieuws

Michelin: mogelijk derde driesterrenrestaurant

Restaurant

Als eind van het jaar de Nederlandse Michelin-gids voor 2010 verschijnt, is de kans groot dat daar een derde driesterrenrestaurant in staat. Dat zei Franse directeur van de restaurantgids, Jean-Luc Naret, tijdens de presentatie van de honderdste gids voor Frankrijk.

Michelin: mogelijk derde driesterrenrestaurant

Volgens Naret zijn de zeven inspecteurs van de Benelux hard op zoek naar een nieuwe chef-kok die met Jonnie Boer en Sergio Herman kan wedijveren. ‘Nederland heeft veel meer potentieel dan België. Er zitten talentvolle kandidaten tussen de Nederlandse tweesterrenrestaurants die er nu zijn.’

In een exclusief interview dat Misset Horeca recent had met de hoofdinspecteur voor de Benelux, Werner Loens, wilde deze niet ingaan op speculaties voor een derde driesterrenzaak in Nederland.

Parijs

Naret deed zijn uitspraken bij de presentatie van de honderdste editie van de Franse Michelingids deze week in het Musée d’Orsay in Parijs, schrijft BN/De Stem. Hij maakte daar onder andere het enige nieuwe driesterrenrestaurant in Frankrijk bekend, Le Bristol in Parijs van de 51-jarige Eric Fréchon.

Volgens Naret geeft de constante kwaliteit van gerechten de doorslag om van twee naar drie sterren te komen. ‘Veel restaurateurs denken dat ze moeten investeren in meer personeel of een nieuw interieur, maar ze kunnen beter nog eens goed naar hun eigen creaties kijken. Een gerecht moet niet alleen goed zijn als de inspecteur op bezoek is, maar te allen tijde. Dat is wat telt. De aloude Michelinwet geldt tot op de dag van vandaag. Een driesterrenrestaurant moet de moeite waard zijn om 500 kilometer voor om te rijden.’

Koffertje

Ook maakt het volgens de baas van Michelin niet uit of de chef zelf in de keuken staat, het restaurant maar een paar maanden per jaar open is of op welke locatie de zaak zit. ‘Een chef krijgt drie sterren wanneer hij er klaar voor is en elke chef weet dat, als hij goed naar zichzelf luistert. Een chef moet niet voor de inspecteur willen koken, maar voor zijn gasten.’

Deze week brengt Michelin ook de eerste digitale versie van de gids voor de iPhone uit, later dit jaar volgt Nokia. Speciaal voor de honderdste editie van de Franse gids is een koffertje gemaakt met daarin de Franse uitgave en een boek over alle driesterrenchefs in de wereld. Wereldwijd telt Michelin 68 driesterrenzaken.

Reageer op dit artikel