nieuws

Hollandse Nieuwe duurzaam gevangen

Restaurant

Er mag dit jaar 15 procent minder haring worden gevangen in de Noordzee, maar het gaat dan wel om duurzaam gevangen vis. Dat meldde de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging dinsdag in Vlaardingen, tijdens een bijeenkomst die in het teken stond van de Hollandse Nieuwe.

Hollandse Nieuwe duurzaam gevangen

Het haringseizoen gaat op 9 juni, traditiegetrouw in Scheveningen, voor de 25e keer van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst is voor de Stichting Kinderpostzegels. Hoewel de toegestane vangst dit jaar verminderd is naar 171 miljoen kilo, zal er niet minder Hollandse Nieuwe worden verkocht, ongeveer tweehonderd miljoen haringen. Het gaat om haring die in de eerste zes weken van het seizoen is gevangen. Het overgrote deel van de 171 miljoen kilo wordt verwerkt tot rolmops, gerookte haring of aan boord al ingevroren en uitgevoerd.

Drie jaar geleden kregen Nederlandse haringvissers als eerste in Europa het certificaat van het Marine Stewardship Council, beter bekend als het MSC-keurmerk. Nu zijn ook de Schotse, Noorse en Zweedse haringvissers gecertificeerd. Daardoor mag nagenoeg alle Hollandse Nieuwe het MSC-logo voeren. Alleen de Deense vissers zijn nog in afwachting van het certificaat, maar ze verwachten dit binnenkort te behalen.

Reageer op dit artikel