nieuws

Minister eist boete Chinees voor illegale kok

Restaurant

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is naar de Raad van State gestapt om een Chinees restaurant in Apeldoorn een boete van 8.000 euro te kunnen opleggen voor een Chinese kok die zonder werkvergunning in de keuken met de wokpan in de weer was. Op aandringen van het restaurant stak de Zutphense rechtbank vorig jaar een stokje voor de boete die voor het kleine restaurant een forse aderlating betekent.

Minister eist boete Chinees voor illegale kok

Het paspoort waarmee de illegale kok zich had gelegitimeerd was weliswaar vals. Maar de restauranthouder en zijn vrouw hebben hun best gedaan het paspoort op echtheid te controleren, zegt de rechtbank.

Paspoort controle

Het echtpaar kan volgens de Zutphense bestuursrechter dan ook niets verweten worden. Het gebruik van een UV-lamp is aanbevolen maar niet verplicht gesteld door het ministerie, aldus de rechtbank. Het ministerie wil de uitspraak van tafel omdat die handhaving in de toekomst kan bemoeilijken.

Werkgever verantwoordelijk

‘Werkgevers zijn te allen tijde verantwoordelijk voor de controle van de papieren van hun werknemers’, vindt het ministerie. Dit voorschrift mag een lokale bestuursrechter van Donner niet ondergraven. Of de Raad van State, waar Donner zelf lid van is geweest, er ook zo over denkt wordt binnen enkele weken bekend.

Reageer op dit artikel