nieuws

‘Zondagopening supers kost horeca miljard euro

Restaurant

Wanneer supermarkten (breed) op zondag open zouden gaan, gaat dat ten koste van 1,1 miljard Euro omzet in horeca en een verlies van 11.400 arbeidsplaatsen. Dat heeft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) woensdag becijferd.

‘Zondagopening supers kost horeca miljard euro

Supermarkten willen dat de overheid de openingstijden van supermarkten op zondag verruimt. Hun argument: dat levert supermarkten een extra netto omzet op van 500 miljoen Euro (en ook nog eens 500 miljoen die verschuift van andere aankoopdagen). Het gaat ook

5.000 extra arbeidsplaatsen opleveren, zo presenteerde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onlangs.

Jan Willem Grievink van het FSIN: ‘Als dit waar is, dan is het rechtstreekse gevolg voor Foodservice een omzetdaling van zeker 1,1 miljard euro en een verlies van 11.400 arbeidsplaatsen (gerekend met fte’s) alleen al binnen Horeca.’ Zie Grievink’s berekening hieronder.

Volgens Grievink heeft de totale buitenhuisconsumptie de eerste 25 weken een omzetverlies van 6,5 procent moeten incasseren. Met name de klassieke horeca heeft daaronder te lijden, terwijl supermarkten nog een omzetplus weet te scoren van 4,7 procent. Met name hotels, cafés en klassieke (middenklasse) restaurants hebben het moeilijk met omzetindexen van respectievelijk min 18 , min 13 en min negen procent.’

Waarbij volgens Grievink valt aan te tekenen dat dit conclusies zijn op basis van analyses van het FSIN over de gegevens van haar leden (± 90 grote bedrijven) over de eerste 25 weken van 2009.

Het FSIN becijferde dat de maanden april en mei een kleine (positieve) kentering lieten zien. De spelers in de foodservice zijn in mei echter wel pessimistischer geworden over de toekomst, toonde een onderzoek van FSIN en ING bank aan. Zie figuur hieronder.

Voor het volledige bericht van FSIN, klik hier.


‘Miljardenschade horeca door open zondag supers veel te hoog’

Reageer op dit artikel